Privreda

Isplaćeno više od 4,9 miliona KM za podsticaj za povećanje plata radnicima

Isplaćeno više od 4,9 miliona KM za podsticaj za povećanje plata radnicima
Foto: Ilustracija | Isplaćeno više od 4,9 miliona KM za podsticaj za povećanje plata radnicima

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske isplatilo je ukupno 4.911.857,24 KM privrednim subjektima u Republici Srpskoj, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, na ime podsticaja za povećanje plata radnika.

Za treći obračunski period jul-decembar 2020. godine zaprimljeno je ukupno 429 prijava, dok su sredstva odobrena za 395 privrednih subjekata za 14.074 radnika, a odnose se na zahtjeve koji su dostavljeni u periodu od 01.01 do 01.03.2021. godine.

Pravo na podsticajna sredstva imala su privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske.

Po opštinama/gradovima najveći iznos podsticaja za povećanje plate radnika dodijeljen je privrednim subjektima sa područja grada Banjaluka, a zatim slijede grad Bijeljina i opština Stanari.

Najveće iznose u dodjeli podsticaja za povećanje plate radnika imaju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije i oblasti proizvodnje električne energije.

"Ministarstvo privrede i preduzetništva izvršiće u narednom periodu analizu primjene Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske koja će obuhvatiti četiri obračunska perioda za podsticaj za povećanje plate radnika. Radnu grupu za izradu analize će, pored predstavnika Ministarstva privrede i preduzetništva, činiti i predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, poslovne zajednice, sindikata i drugih organa", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije