Privreda

Italija: Novi paket ekonomskih podsticaja u budžetu za 2021.

Italija: Novi paket ekonomskih podsticaja u budžetu za 2021.
Foto: N.N. | Italija: Novi paket ekonomskih podsticaja u budžetu za 2021.

MILANO - Italija je odobrila novi paket ekonomskih stimulusa u budžetu za 2021. godinu kako bi podstakla ekonomski oporavak od recesije izazvane krizom korona virusa, saopštila je danas vlada nakon sjednice završene kasno sinoć.

Vladajuća koalicija, predvođena Pokretom pet zvjezdica i Demokratskom partijom lijevog centra, postogla je dogovor o prelminarnoj verziji paketa podsticaja, naveo je izvor iz vlade, dodavši da će konačni detalji biti utvrđeni naknadno, prenosi Rojters.

U okviru mjera planirana je podrška zdravstvenom i obrazovnom sistemu i formranje državnog fonda od 4,0 milijarde evra (4,7 milijardi dolara) za kompenzovanje štete kompanijama koje su najteže pogođene blokadom rada zbog korona virusa.

Nacrtom budžeta se takođe proširuje program nankada za privremeno otpuštene radnike i za kompanije koje šalju radnike na prinudni odmor, kao i poreske olakšice za podršku zapošljavanju na siromašnom jugu zemlje.

Očekuje se da će italijanski premijer Ðuzepe Konte danas objaviti i nove mjere za suzbijanje rasta slučajeva korona virusa zabilježenog tokom posljednjih nedjelja.

Italija, jedna od evropskih zemalja koje su najteže pogođene pandemijom, prognozirala je ekonomski pad od 9,0 odsto za 2020. godinu i budžetski deficit od 10,8 procenata bruto domaćeg proizvoda.

Procjejuje se da će povećani paket podsticaja zadržati budžetski deficit Italije naredne godine na 7,0 posto BDP-a, u odnosu na 5,7 procenata prognoziranih u aprilu, kao rezultat dodatne potrošnje.

Italija predviđa ekonomski rast od 6,0 posto za 2021. godinu.

Ekspanziovne mjere za sljedeću godinu ukupno će iznositi 40 milijardi evra, uključujući jeftine zajmove i grantove iz Fonda za oporavak Evropske unije, rekao je poslanicima ovog mjeseca Roberto Gvaltijeri, ministar ekonomije i finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije