Privreda

Italija do 2025. izbacuje ugalj iz proizvodnje struje

Italija do 2025. izbacuje ugalj iz proizvodnje struje
Foto: N.N. | Italija do 2025. izbacuje ugalj iz proizvodnje struje
Tanjug

RIM - Italijanska vlada tvrdi da će ta zemlja do 2025. godine ukinuti korišćenje uglja za podmirivanje domaćih potreba za električnom energijom u okviru razvoja održive i konkurentne energetske strategije.

Taj plan je danas najavio premijer Paolo Ðentiloni, u prisustvu ministara za životnu sredinu i ekonomski razvoj, na ceremoniji potpisivanja Nacionalne energetske strategije u Rimu, izvještava agencija AP.

Planom se predviđaju investicije od 175 milijardi evra do 2030. godine u infrastrukturu, obnovljivu energiju i razvoj energetske efikasnosti.

Prema podacima državne statistike, iz uglja je podmirivano 16 posto potreba za električnom energijom u Italiji 2015. godine.

Ministar za ekonomski razvoj Karlo Kalenda rekao je da opštinske i regionalne vlasti moraju da se uključe u vladine planove kako bi do 2025. dostigle nulti procenat učešća uglja u proizvodnji električne energije.

U energetskoj strategiji su kao ciljevi postavljeni smanjenje emisije ugljenika iz energetskog sektora za 39 posto do 2030. godine i za 63 odsto do 2050.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije