Privreda

Italija i Libija potpisale ugovor o gasu vrijedan 8 milijardi dolara

Italija i Libija potpisale ugovor o gasu vrijedan 8 milijardi dolara
Foto: Pixnio | Italija i Libija potpisale ugovor o gasu vrijedan 8 milijardi dolara

TRIPOLI - Italijanska premijeka, Đorđa Meloni, održala je u subotu razgovore u Libiji s zvaničnicima vlade sa sjedištem na zapadu zemlje fokusirajući se na energiju i migraciju, glavna pitanja za Italiju i Evropsku uniju. Tokom posjeta, naftne kompanije dviju zemalja potpisale su ugovor o gasu vrijedan 8 milijardi dolara - najveće pojedinačno ulaganje u energetski sektor Libije u više od dvije decenije.

Libija je druga sjevernoafrička država koju je premijerka Meloni, tri mjeseca na dužnosti, posjetila ove sedmice.

Ona nastoji osigurati nove zalihe prirodnog gasa kako bi zamijenila rusku energiju usred krize Moskve i Ukrajine. Prethodno je posjetila Alžir, glavnog snabdijevača Italije prirodnim gasom, gdje je potpisala nekoliko memoranduma.

Melonijeva je sletjela na aerodrom "Mitiga", jedini funkcionalni aerodrom u glavnom gradu Libije, Tripoliju, uz jake mjere sigurnosti, u pratnji italijanskog ministra vanjskih poslova Antonija Tajanija i ministra unutrašnjih poslova Matea Piantedosija, saopštila je njena kancelarija.

Sastala se s Abdelom Hamidom Dbeibahom, koji je na čelu jedne od suparničkih libijskih administracija, a trebala je razgovarati i s Mohamedom Junisom Menfijem, koji predsjedava ceremonijalnim predsjedničkim vijećem Libije, prenosi "ABC".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije