Privreda

Italija osma zemlja po investicijama u BiH

Italija osma zemlja po investicijama u BiH
Foto: Srna | Italija osma zemlja po investicijama u BiH

SARAJEVO - Italija se nalazi na osmoj poziciji na listi zemalja stranih investitora u BiH, sa investiranih 308 miliona evra do sada, rečeno je danas na sastanku pomoćnika direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (Fipa) Slavice Korice sa delegacijom italijanskih privrednika.

Pomoćnik direktora Fipe ugostila je italijanske privrednike s ciljem upoznavanja o mogućnostima za ulaganje u BiH, s osvrtom na projekte iz energetike, posebno obnovljive izvore, te projekte putne infrastrukture.

Privrednici su upoznati o aktivnostima koje Fipa pruža stranim investitorima u BiH, stranim kompanijama koje posluju u BiH, statusu stranih investitora, te sektorima za ulaganje, saopšteno je iz ove agencije.

Delegaciju italijanskih privrednika predvodio je Paskval Bauleo, predsjednik Uprave kompanije "Konzorcio tehnolodži 2000" (Consorzio Technology) koja je osnovana 1994. godine i koja osim u Italiji, ima kancelarije u Francuskoj, Norveškoj i Grčkoj.

Sastanku je prisustvovao i Alfonso Galo, direktor kompanije "Geko", koja je najveći proizvođač električne energije u Italiji.

Najznačajnije italijanske firme u BiH su "Dubikoton" iz Kozarske Dubice, "Sportek" iz Kotor Varoša, "RS invest plus" iz Banjaluke, "Olip-Bosna" iz Travnika, a proizvodno su orijentisane kompanije, posebno u sektoru tekstila i proizvodnje obuće, te drvnog sektora i metalo-prerade.

U pratnji italijanske delegacije bio je i privrednik iz BiH, direktor kompanije "VS trend" Sabahudin Blažević koja uspješno posluje u Italiji, Kataru i SAD, navedeno je u saopštenju Fipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije