Privreda

Italija pregovara o povećanju uvoza gasa iz Alžira

Italija pregovara o povećanju uvoza gasa iz Alžira
Foto: Ilustracija | Italija pregovara o povećanju uvoza gasa iz Alžira

U okviru napore Vlade Italije da iskoristi alternativne izvore za nabavku gasa nakon ruske invazije na Ukrajinu, italijanski premijer Mario Dragi posjetiće u ponedjeljak Alžir, gdje bi trebalo da potpiše sporazum o povećanju uvoza gasa iz te zemlje.

Dragi će otputovati sa delegacijom u kojoj će, kako se očekuje, biti šef italijanske energetske grupe Eni Klaudio Deskalzi, ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo i ministar za energetsku tranziciju Roberto Čingolani, potvrdio je izvještaču Rojtersa izvor iz Vlade.

Italija, koja oko 40 odsto potreba za gasom uvozi iz Rusije, bori se da diverzifikuje svoje snabdijevanje energentima zbog eskalacije sukoba u Ukrajini.

Ranije ove nedjelje, Čingolani je rekao da Italija razgovara sa sedam zemalja, nastojeći da obezbjedi više gasa i potvrdio da su neki razgovori "u poodmakloj fazi".

Alžir je drugi po veličini snabdijevač gasom u Italiji, a gasovod Transmed, dnevnog kapaciteta od preko 110 miliona kubnih metara, pumpa alžirski gas do italijanskih obala od 1983. godine, ali trenutno transportuje manje od 60 miliona kubnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije