Privreda

Italija se povukla iz Inicijative Pojas i put

Italija se povukla iz Inicijative Pojas i put
Foto: N.N. | Italija se povukla iz Inicijative Pojas i put

RIM - Italija se zvanično povukla iz velike kineske infrastrukturne inicijative Pojas i put, više od četiri godine nakon što je postala jedina nacija G7 koja se pridružila, rekao je izvor iz vlade u srijedu.

Dugo očekivana odluka saopštena je Pekingu prije tri dana, prema italijanskim novinama Corriere della Sera, bez zvanične izjave bilo koje strane.

Italija je 2019. postala prva i zasad jedina velika zapadna nacija koja se pridružila programu, odbacivši zabrinutost Sjedinjenih Država da bi to omogućilo Kini preuzimanje kontrole nad osjetljivim tehnologijama i vitalnom infrastrukturom.

Međutim, kada je premijerka Đorđa Meloni preuzela dužnost prošle godine, rekla je da se želi povući iz sporazuma, koji je napravljen po uzoru na stari Put svile koji je povezivao Kinu sa Zapadom, rekavši da Italiji nije donio značajne dobitke, prenosi seebiz.eu.

Sporazum iz 2019. ističe u martu 2024. i bio bi automatski obnovljen osim ako Rim nije dao najmanje tri mjeseca pismenog upozorenja da se povlači.

Vladin izvor rekao je da je Peking “proteklih dana” dobio pismo u kojem se kineska vlada obavještava da Italija neće obnoviti pakt.

“Imamo svaku namjeru održavati izvrsne odnose s Kinom čak i ako više ne budemo dio inicijative Pojas i put”, rekao je drugi vladin izvor.

“Druge zemlje G7 imaju bliže odnose s Kinom nego mi, uprkos činjenici da nikada nisu bile u (BRI)”, dodao je.

Italija će 2024. godine preuzeti predsjedavanje G7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije