Privreda

Pratite nas na Google news

Italijani i Turci okupirali banje i planine u Srpskoj

Italijani i Turci okupirali banje i planine u Srpskoj
Foto: N.N. | Italijani i Turci okupirali banje i planine u Srpskoj
N.N.

BANJALUKA - Prirodne ljepote Republike Srpske iz godine u godinu privlače sve više stranih turista među kojima je u prvom kvartalu ove godine, osim gostiju iz regiona, najviše bilo Italijana i Turaka koji su okupirali domaće banje, planine, eko i etno centre.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prva četiri mjeseca ove godine Srpsku je posjetilo 110.278 turista što je za 3.638 više u odnosu na isti period lani. U prvom kvartalu zabilježeno je 20.217 noćenja više u odnosu na isti period prošle godine. Osim domaćih turista, po broju dolazaka i noćenja prednjače posjetioci iz regiona, među kojima je najviše iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Atraktivne turističke destinacije, netaknuta priroda i gurmanske delicije privlače u Srpsku i turiste sa Kipra, Malte, Kuvajta i Novog Zelanda.

Na mapi posjetilaca iz cijelog svijeta najčešće su olimpijska ljepotica Jahorina, “Banja Vrućica” u Tesliću, “Etno selo Stanišići” u Bijeljini, te siti brejk destinacije Banjaluka, Trebinje i Višegrad sa Andrićgradom.

Prema podacima Zavoda za statistiku, najviše noćenja stranaca bilježe se u banjama, eko i etno centrima te planinama.

Direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović kaže za “Glas Srpske” da su velika ulaganja u turističke potencijale, banjalučki aerodrom i izgradnju autoputeva doprinijeli ekspanziji turizma u Srpskoj.

“Vlada RS je “oživjela” banjalučki aerodrom, i zahvaljujući letovima kompanije “Rajaner” ka četiri evropska grada, postali smo dostupniji brojnim turistima. Osim toga i čelnici lokalnih zajednica prepoznali su značaj turizma i sve više izdvajaju za unapređenje te oblasti”, istakla je Jovanovićeva.

Dodala je da je i broj manifestacija u Srpskoj u protekle tri godine povećan za 200 odsto, a razni festivali, sportska i kulturna dešavanja su najvažniji za prve dolaske stranih turista.

Među najposjećenijim su, istakla je Jovanovićeva, “Banjalučko proljeće”, “Kozara etno”, “Freš vejv festival”, “Ćevap fest”, zatim “OK fest”, “Eko festival” na Janjskim otocima i brojne druge manifestacije.

“Povećanju broja dolazaka i noćenja turista u velikoj mjeri doprinijela je i promocija koju radimo. Republika Srpska je prepoznata kao top destinacija za aktivni odmor”, rekla je Jovanovićeva i podsjetila  da je TORS potencijale Srpske lani predstavila na 45 raznih sajmova.

Da su brojne manifestacije doprinijele procvatu turizma u gradu na Vrbasu svjedoče podaci Gradske uprave prema kojima se u vrijeme manifestacije “Proljeće u Banjaluci” traži krevet više.

“Tokom proteklog vikenda popunjenost smještajnih kapaciteta bila je oko 80 odsto, za što je najviše zaslužan izuzetno dobro posjećen “Motofest”, koji bi, po trenutnim trendovima, mogao prerasti u jednu od najvećih regionalnih manifestacije ove vrste”,  naveli su u gradskoj upravi.

Prema procjeni turističkih radnika, Banjaluka će i idućih dana biti krcata turistima jer danas počinje jedan od najvećih salona vina u regionu “Vinosaur”, dok je  tokom vikenda planiran “Ćevap fest”.

Smještajni kapaciteti

Prema podacima Turističke organizacije RS, Srpska raspolaže sa oko 11.000 ležajeva, s tim da ta brojka nije konačna jer se pretpostavlja sa samo u Banjaluci takozvani stan na dan ima u ponudi oko 1.000 ležajeva, a apartmani i vikendice na Jahorini još oko 2.000 ležajeva.

“U toku su kampanje sa pozivom na registraciju ovih vrsta smještajnih kapaciteta pa se nadamo da ćemo uskoro imati jasniju sliku o tačnom broju ležajeva. Evidentno je i da se grade novi hoteli u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju”, naveli su u Turističkoj organizaciji.

(Glas Srpske)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije