Privreda

Italijanske kompanije žele da se vrate na tržište rusije

Italijanske kompanije žele da se vrate na tržište rusije
Foto: N.N. | Italijanske kompanije žele da se vrate na tržište rusije

RIM - Veliki broj italijanskih korporacija, koje su morale da napuste rusko tržište zbog sankcija Zapada, sada bi voljele da se vrate, rekao je predsjednik Udruženja italijanskih preduzetnika u Rusiji /GIM Unimpresa/ Vitorijo Torembini.

On je za list "Izvestija" rekao da je izvoz u Rusiju pao za 35 odsto od prošle godine.

"Ja sam više puta rekao da je rusko tržište veoma važno za italijanske kompanije, i ne samo za njih", rekao je on, dodajući da se investicije u Rusiji ne mogu samo tako odbaciti.

Torembini je podsjetio da je 10 kompanija, mahom u sektoru nafte i gasa, najavilo suspenziju svojih aktivnosti u Rusiji nakon pokretanja vojne operacije u Ukrajini.

"Šta više, državna kompanija `Enel`, koja se bavi prodajom električne energije, prodata je po veoma niskoj cijeni, kao i `Leonardo`, koja radi u oblasti odbrane", rekao je on, dodajući da se radi o nepovratnim koracima.

Torembini je rekao da su skoro sve italijanske kompanije, koje su napustile rusko tržište, izrazile želju da se vrate.

On je naveo prošle godine u oktobru da su italijanski giganti poput "Pirelija", "Barile" i "Ferera" odlučili da nastave sa radom u Rusiji. Ranije ove godine, Torembini je rekao da 110 kompanija iz Italije i dalje ima proizvodne kapacitete u Rusiji, dok je 150 članova "GIM Unimprese" i dalje prisustno u Rusiji, prenosi "Raša tudej".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije