Privreda

Ivanić: Omogućiti kineskim investitorima da povećaju saradnju

Ivanić: Omogućiti kineskim investitorima da povećaju saradnju
Foto: Srna | Ivanić: Omogućiti kineskim investitorima da povećaju saradnju
Srna

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da BiH treba da odluči šta želi, te da pokuša da privuče kineske investitore koji će najbolje znati da iskoriste njen potencijal i da povećaju ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Obraćajući se na simpozijumu o temi "Pet godina inicijative `Pojas i put`: Saradnja i šanse", Ivanić je rekao da je problem privrede BiH to što je za nju kinesko tržište preveliko i ne može da zadovolji njegove kapacitete.

Ukidanje viznog režima, prema njegovim riječima, napravljen je iskorak za poslovne ljude iz Kine kako bi lakše dolazili u BiH i investirali u nju.

Ivanić je naglasio da Kina, osim ulaganja privatnog kapitala, ima koncept izgradnje "Novog puta svile" koji bi trebalo da omogući lakšu trgovinu sa Evropom i Dalekim istokom, što otvara prostor i za infrastrukturna ulaganja, kao što su to "Stanari" i "Blok sedam" u Tuzli.

Prema njegovim riječima, Kina je zemlja koja "sporo odlučuje", ali kad odluči, onda to i realizuje.

Ambasador Kine u BiH Čen Bo rekla je da je ova inicijativa već donijala rezultate kada je riječ o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, ali je istakla da postoji još dosta prostora i potencijala za unapređenje njihovih odnosa.

"Uvjerena sam da ćemo moći uložiti zajedničke napore, zahvaljujući inicijativi `Pojas i put`, da se BiH razvije, te da građani i Kine i BiH žive u blagostanju", naglasila je Bo.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković naglasio je da BiH mora iskoristiti svoj potencijal, ali i volju Kine za infrastrukturne projekte u BiH.

"Uloga Komore je da olakša te investicije, odnosno da olakša administrativne barijere koje nažalost postoje", istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima, BiH je do sada u Kinu izvozila najviše drvo, odnosno namještaj i druge finalne proizvode, te proizvode iz hemijske industrije.

Vuković je naveo da je od 2012. godine do danas spoljnotrgovinska razmjena BiH i Kine porasla za više od 100 odsto.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Ante Domazet rekao je da su dosadašnje investicije Kine u BiH bile zasnovane na kreditima, a garancije za njih su davali entiteti, odnosno Republika Srpska i Federacija BiH.

Prema njegovim riječima, u BiH bi u budućnosti trebalo jačati investicije na preduzetničkoj osnovi - u industrijska, te javna preduzeća, ali i u "grinfild" investicije.

"Te preduzetničke investicije će značiti korak naprijed, odnosno veći kvalitet u odnosima dvije zemlje, jer neće stvarati velike fiskalne rizike za BiH, u otplati tih kredita", rekao je Domazet.

Spoljnotrgovinska komora BiH organizovala je današnji događaj povodom obilježavanja pet godina od nastanka inicijative "Pojas i put", s ciljem ukazivanja na šanse za saradnju koje ova inicijativa nudi kroz povezivanje njudi i ideja.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

savez protiv promaje i sarajevski pašaluk

kampanja ti je kao biva ne zaduživati se a ovdje je suprotno buahahaha

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije