Privreda

Ivić: Istražiti ležišta rude na području Ljubije

Ivić: Istražiti ležišta rude na području Ljubije
Foto: N.N. | Ivić: Istražiti ležišta rude na području Ljubije

BANJALUKA - Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je u Narodnoj skupštini da bi se Republici Srpskoj isplatilo ukoliko bi, prije privatizacije Rudnika željezne rude "Ljubija", nezavisna geološka kuća istražila ležišta željezne rude u Ljubiji.

"Isplatilo bi nam se da imamo te podatke", rekao je Ivić i dodao da je, prema njegovim informacijama, riječ o velikim rezervama koje se nalaze u više opština - Prijedoru, Novom Gradu i Sanskom Mostu.

Šef Kluba poslanika SP-a Maksim Skoko rekao je tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima da je izmjenama ovog akta stvoren bolji ambijent za poslovanje privrednih subjekata koji se bave geološkim istraživanjima.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je da nije u redu što se ovim izmjenama zakona razvlašćuje Geološki zavod.

Poslanik SDS-a Ivanka Marković rekla je da ta stranka podnosi amandman na izmjene ovog zakona s ciljem da se izbjegne kontradiktornost pojedinih odredaba kada je riječ o naknadama za rad članovima komisije za polaganje stručnih ispita.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić je, odgovarajući na optužbe opozicije za lošu kadrovsku politiku vlasti, upitao suprotstavljeni politički blok da li je najbolje da na čelo Agencije za lijekove BiH, kojom rukovodi PDP, bude postavljen ginekolog.

"Da li je to najbolji kadar? Zar ne bi bilo bolje da je uzet neki biohemičar i ekonomista? A da ne govorimo o sposobnostima i vještinama ambasadora, odnosno kako ste, dok ste bili na vlasti u Sarajevu, bivšeg načelnika Trebinja (Slavka Vučurevića) postavili za ambasadora u Sloveniji. Ne znam kakve su njegove diplomatske kompetencije, ali znam da ne govori nijedan strani jezik", rekao je Žunić tokom rasprave koja se udaljila od dnevnog reda.

On je rekao da svaka vlast u svijetu, pa i u Srpskoj, raspoređuje kadrovska mjesta.

Poslanik SP-a Srđan Todorović rekao je da je normalno da neka politika želi kontrolu određenih procesa i da vrši vlast ako je dobila podršku građana.

"Ne može niko nositi političku odgovornost, a ne upravljati procesima i institucijama, odnosno ne usmjeravati ih u skladu s politikom za koju ste od građana dobili podršku", rekao je Todorović.

On je dodao da je i opozicija ranije po partijskom dogovoru podijelila vlast na nivou BiH.

"Zna se kome su pripale partijske pozicije. Popunili su ih kadrovi PDP-a, SDS-a i koalicionih partnera. Recite na koju ste poziciju ste imenovali nekoga ko nije kadar vaše partije. Pa niste i tu nema ništa sporno", rekao je Todorović i dodao da je loše i iskrivljeno ako se na pozicije stavljaju nekompetentni ljudi, dok je u redu i normalno ako se stavljaju kadrovi partija.

U Narodnoj skupštini data je redovna pauza do 17.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije