Privreda

Izglasana nagodba o “Agrokoru”, za nju je bilo čak 80,2 odsto povjerenika

Izglasana nagodba o “Agrokoru”, za nju je bilo čak 80,2 odsto povjerenika
Foto: N.N. | Izglasana nagodba o “Agrokoru”, za nju je bilo čak 80,2 odsto povjerenika

ZAGREB - U dvorani Košarkaškog centra "Dražen Petrović" u Zagrebu danas su povjerioci "Agrokora", 451 dan od aktiviranja "lex Agrokora", izglasali nagodbu u sklopu procesa vanredne uprave.

Nagodba je prihvaćena sa 80,20 odsto ukupnih potraživanja. Od 33,75 milijardi kuna ukupnog iznosa potraživanja, podržali su je povjerioci u iznosu od 27,07 milijardi kuna.

Kako je istakla sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi-Rstić, ona će se potruditi već danas donijeti rješenje kojim se potvrđuje nagodba. Do-datno je naglasila kako nadzor rada vanredne uprave i dalje ostaje u nadležnosti Trgovačkog suda dok se nagodba ne implementira.

Uoči glasanja, sutkinja je kazala da je pravo glasa dobilo 8,4 milijarde od 12 milijardi kuna potraživanja povjerilaca kojima je osporeno pravo glasa, što znači da je pravo glasa imalo ukupno 33,759 milijardi kuna potraživanja povjerilaca, a iznos potraživanja prisutnih povjerilaca bio je 31,8 milijardi kuna. Za nagodbu je bilo potrebno 22,5 milijardi kuna.

Od 3.069 povjerilaca, u dvorani ih je bilo prisu-tno 2.978. Nisu svi bili lično, već njihovi predstavnici koji su zastupali i po 10-20 pa čak i 100 povjerilaca istovremeno.

Na početku ročišta pojavili su se prigovori predstavnika i preduzeća zbog netačno upisanih potraživanja zbog čega je sutkinja odredila pauzu, koju je naknadno u dva navrata produžila kako bi tabele s potraživanjima bile ažurirane.

Tako je predstavnik "ZG holdinga" prigovorio zbog visine njihovih potraživanja utvrđenih u tekstu nagodbe. Tvrdili su da im nije isplaćeno sve što je navedeno i da je iznos potraživanja umanjen. Kako su izračunali, razlika je 19,2 miliona kuna (2,6 miliona evra). Advokat "Agroko-ra" je rekao da je riječ o grešci "u pisanju i računanju".

Tomislav Orehovec, advokat Ivice Todorića, izrazio je bojazan da slučajeva poput "ZG holdinga" ima još. Sutkinja mu je odgovorila da je to samo bojazan.

"Pošto je vanredni povjerenik do sada tajio kome će i kako predložiti pravo glasa, treba nam malo više vremena da složimo tabele (s potraživanji-ma) za nastavak", rekla je povjeriocima sudija Siladi-Rstić, objavljujući posljednju pauzu.

U prigovorima i žalbama povjerilaca navedeni su bili iznosi potraživanja koji se razlikuju od upi-sanih u tekstu nagodbe, a koji se kreću od 900 kuna (121,7 evra) do 92 miliona kuna (12,44 mi-liona evra).

Glasanje se odvijalo u dvije faze - prva se odnosila na odobravanje prava glasa povjeriocima osporenih potraživanja, a druga na glasanje povjerilaca o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja povjerilaca glasanje nije obavljeno dizanjem ruke, nego uz pomoć mobilne aplikacije koju je za tu svrhu razvila "Agrokoro-va" kompanija "m-Start" m2voting.

Prema pravilima, postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada povjerioci, odnosno njihovi zastupnici potpišu zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sudije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije