Privreda

"Izrael investment grupa" ulazi u trku za Ljubiju, "Arselor Mital" čeka stav centrale

"Izrael investment grupa" ulazi u trku za Ljubiju, "Arselor Mital" čeka stav centrale
Foto: N.N. | "Izrael investment grupa" ulazi u trku, "Arselor Mital" čeka stav centrale
Srna

BANJALUKA - "Izrael investment grupa" učestvovaće na berzanskoj aukciji za 64,99 odsto kapitala u Rudnicima željezne rude (RŽR) "Ljubija" Prijedor, dok u "Arselor Mitalu Prijedor", koji je ranije dostavljao ponudu za taj paket akcija, čekaju stav iz centrale u Londonu.

Direktor "Izrael investment grupe" Evgenij Zotov izjavio je danas Srni da će ta kompanija učestvovati na posebnoj berzanskoj aukciji.

"Naravno da ćemo učestvovati. Ispunjavamo uslove u pogledu obavljanja rudarske djelatnosti i traženih finansijskih izvještaja, tako da je kod nas sve u redu. `Izrael investment grupa` je investiciona kompanija koja ima partnere koji se bave rudarskom djelatnošću", istakao je Zotov.

On je rekao da "Izrael investment grupa" ima slične planove za RŽR "Ljubija" koje je prezentovala i prilikom prethodnih pokušaja privatizacije državnog kapitala u tom preduzeću.

"Namjeravamo da uložimo najmanje 30 miliona evra u razvoj rudarske proizvodnje u Ljubiji i Tomašici. Sve što smo rekli u prethodnoj rundi privatizacije ostaje na snazi", naglasio je Zotov.

Direktor "Arselor Mitala Prijedor" Mladen Jelača rekao je Srni da ne može govoriti o novoj rundi privatizacije RŽR "LJubija" dok se ne konsultuje sa centralom kompanije u Londonu.

Uprava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske donijela je odluku o prodaji 64,99 odsto kapitala u RŽR "Ljubija" putem posebne aukcije na Banjalučkoj berzi koja će biti održana 17. decembra 2018. godine.

Nominalna vrijednost paketa akcija koji je ponuđen na prodaju iznosi 33 miliona KM, odnosno jednu KM po akciji. Odlukom o prodaji definisano je da je početna cijena 2,0912 KM po akciji, odnosno da je vrijednost kompletnog paketa 69,02 miliona KM.

Pravo učešća na aukciji imaju zainteresovana lica koja zadovolje kvalifikacione kriterijume, a oni podrazumijevaju da potencijalni kupac mora obavljati rudarsku djelatnost i da ima ostvaren godišnji promet od najmanje 100 miliona KM u 2016. i 2017. godini.

Posljednji pokušaj prodaje državnog kapitala u RŽR "Ljubija" propao je 17. maja 2017. godine kada Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila odluku o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala metodom neposrednog odabira kupca.

Kompanija "Izrael investment grupa" ranije je za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR "Ljubija" dostavila ponudu vrijednu 92 miliona KM, a "Arselor Mital" je za isti paket akcija nudio 63,3 miliona KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije