Privreda

Izvoz brašna iz BiH u Tursku povećan 16 puta

Izvoz brašna iz BiH u Tursku povećan 16 puta
Foto: Ilustracija | Šarović: Završni pregovori o unapređenju izvoza u Tursku

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem i drugim članovima Vlade u Ankari vodio završne pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, te preostalim pitanjima u vezi sa izmjenama i dopunama ovog, za Bosnu i Hercegovinu, važnog sporazuma.

Predmet razgovora bio je izvoz goveđeg mesa u Tursku, kao i izvoz pilećeg i jagnjećeg mesa i mesnih prerađevina, a razgovarano je i o budućem režimu za rastući izvoz brašna, ulja, glukoznog šećera i drugih proizvoda. Iako su pregovori bili vrlo intenzivni, Šarović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim stepenom usaglašenosti dviju strana po brojnim, do sada otvorenim pitanjima, u izvozu iz BiH u Tursku.

"Podsjećamo, samo izvoz brašna iz BiH u Tursku u odnosu na protekle godine povećan je za čak 16 puta a izmjene Sporazuma o slobodnoj trgovini doprinijet će daljem usponu ukupne robne razmjene između dviju zemalja. Očekuje se da pregovori tokom narednog mjeseca budu u potpunosti okončani", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije