Privreda

Izvoznicima u FBiH pomoć od 30 miliona maraka

Izvoznicima u FBiH pomoć od 30 miliona maraka
Foto: Anadolija/Arhiva/Ilustracija | Izvoznicima u FBiH pomoć od 30 miliona maraka

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je usvojila odluke kojima se na ime pomoći izvoznicima u privrednim sektorima ugroženim pandemijom virusa korona odobrava 30 miliona KM subvencija.

Korisnike sredstava, kojih je 391, na osnovu javnog poziva, izabrala je posebno formirana komisija Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

Na osnovu odobrenih zahtjeva, za 131 izvozno privredno društvo iz oblasti metalske, elektro i automobilske industrije izdvojeno je 15.078.350 KM, a za osam izvoznika iz industrije građevinskog materijala i nemetala 690.000 KM.

Odobreno je i 5.016.260 KM za 140 izvoznih preduzeća iz drvne, papirne i grafičke industrije, dok je za 69 izvoznika iz industrije proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće izdvojeno 4.026.840 KM.

Iznos od 5.188.550 KM namijenjen je za 43 izvozna privredna društva iz hemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sa svim korisnicima sredstava sklopiti ugovore o finansijskoj pomoći. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije