Privreda

Izvršni direktor AHK u posjeti firmi "Duga-tehna" iz Čitluka

Izvršni direktor AHK u posjeti firmi "Duga-tehna" iz Čitluka
Foto: Ilustracija | Izvršni direktor AHK u posjeti firmi "Duga-tehna" iz Čitluka

ČITLUK - Martin Gaber, izvršni direktor AHK Predstavništva njemačke privrede u BiH, posjetio je firmu "Duga-tehna" iz Čitluka.

"Duga-tehna" kao firma koja ima veliki privredni potencijal posebno je interesantna Gaberu jer zahvaljujući kvalitetu, proizvode izvozi u 60 zemalja širom svijeta. Gaber je istakao kako je stvaranje nove vrijednosti jedini pravi put do stvaranja uspješne firme, a "Duga-tehna" u svoje dvije moderne tvornice svaki dan proizvodi više od 400 visokokvalitetnih proizvoda, i kao takva je veoma pozitivan primjer privrede u BiH.

"U privrednoj situaciji i raznim administrativnim zaprekama koje su svojstvene BiH, svakako je podsticajno da je firma poput 'Duga-tehne' opstala, da ima potencijala za razvoj te da svakodnevno raste, posebno u sredini u kojoj je industrija skoro nestala", istakao je Gaber, te dodao kako će Predstavništvo njemačke privrede u BiH svakako otvoriti vrata saradnje "Duga-tehni", kao što je već otvorilo i pomoglo mnogim firmama u BiH.

U teškoj situacija za privrednika kakva je trenutno u BiH, ova firma se uspješno bori s konkurencijom i svakodnevno u svom odjelu za istraživanje i razvoj radi na razvijanju novih ideja i kreiranju novih proizvoda.

"Kvalitetne inovacije osnovni su preduvjet daljnjeg razvoja proizvodnje i uspješnosti proizvoda na tržištu. Kako bismo bili kontinuirano kvalitetni, a opet pratili trendove, ovih dana smo u našem laboratoriju angažirali Uvea Tiza, vrhunskog stručnjaka iz Njemačke, kako bi svojim iskustvom pomogao našim tehnolozima u razvoju novih visokokvalitetnih proizvoda", istakao je Davorin Dodig, direktor ove firme.

I upravo je boravak Tiza, stručnjaka iz SESa (Fonda njemačke industrije za međunarodnu saradnju), bio još jedan povod Gaberove posjete čitlučkoj firmi, budući da je Tiz međunarodni ekspert sa dugogodišnjim iskustvom u industriji boja i lakova. U laboratoriji "Duga-tehne" ovih dana prenosi svoje znanje o formulisanju i proizvodnji boja i lakova, što će "Dugatehni" otvoriti još širi put na međunarodno tržište.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH, inače, zvanični je predstavnik njemačke privrede u zemlji i prva kontakt adresa za njemačke firme koje su zainteresovane za tržište BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije