Privreda

Pratite nas na Google news

Proizvođači zadovoljno trljaju ruke, slatke i jagode i zarada

Proizvođači zadovoljno trljaju ruke, slatke i jagode i zarada
Foto: Unsplash | Jagodari u Republici Srpskoj zadovoljni ovogodišnjim prinosom
Dajana Vujatović

BANJALUKA, PRIJEDOR - Proizvođači jagoda u Srpskoj ove godine zadovoljni su prinosom, cijenom, a i kvalitetom ovog voća.

Ovo je, ističu, bila dobra godina za njih, jer rod je dobar, a plodovi crveni i krupni, bez ijedne fleke.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da je mnogo proizvođača koji su zadovoljni ovogodišnjim prinosom jagoda.

"Cijena i kvalitet jagoda ove godine su jako dobri, tako da proizvođači moraju biti zadovoljni. Cijena u maloprodaji se kreće od pet pa do šest KM, dok je u veleprodaju za kilogram jagoda cijena od tri do 3,5 KM, što je jako dobro za proizvođače", kazao je Dojčinović i dodao da je novac od jagoda prva i najslađa zarada proizvođačima.

Prema njegovim riječima, veoma povoljne vremenske prilike uticale su na to da ovogodišnji prinos jagoda bude na visokom nivou.

"Bilo je i sunca i vlage, tako da se moglo i na otvorenom raditi, pa svi koji se bave proizvodnjom ovog voća moraju biti zadovoljni", kazao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, ove godine očekuje se da će cijene ostalog voća biti sigurno paprene, jer je manja proizvodnja.

"Bilo je manje uvoza, a našim voćarima je mraz oštetio procvjetalo voće", pojasnio je Dojčinović.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, ističe da su jagode jako dobro rodile te da su zadovoljni cijenom.

"Rod je izuzetno dobar, kvalitetan, a vremenske prilike pogodovale su da ove godine jagoda nema truleži, nego je veoma zdrava", kazao je Marjanović.

Dodao je da je ipak problem to što godinama unazad imaju manje proizvođača koji se bave proizvodnjom ovog voća.

"Budući da je prvi rod skup na tržištu, proizvođači koriste priliku da sav rod plasiraju na tržište, u maloprodaju ili otkupljivačima, da bi imali dobar prihod", ističe Marjanović.

Da su zadovoljni rodom, cijenom, a i kvalitetom ovog bobičastog voća, kažu i u plantažama "Jović" Prijedor, koje imaju deset dunuma pod zasadom jagoda.

"Ove godine nismo imali velikih temperaturnih minusa koji bi napravili štetu smrzavanjem pa mogu reći da smo zasad zadovoljni prinosom, bez obzira na trenutno vrijeme, koje nije idealno za njihovo sazrijevanje", kazao je Dalibor Jović sa ovih plantaža.

Istakao je da je trenutna cijena jagoda po kilogramu pet KM.

"Cijena će u narednom periodu padati i u prosjeku će biti oko tri KM, kao i ranijih godina", pojasnio je Jović.

Dodao je da godinama imaju ugovor i s kompanijom za preradu voća "Prijedorčanka", gdje kilogram jagode prodaju za 1,80 KM.

Iz kompanije "Prijedorčanka" kratko su prokomentarisali da otkupljuju jagode samo od onih proizvođača s kojima imaju sklopljen ugovor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije