Privreda

Jagodinska pivara upola cijene?

Jagodinska pivara upola cijene?
Foto: N.N. | Jagodinska pivara upola cijene?

JAGODINA - Fabrika slada, piva, kvasca i bezalkoholnih pića A.D. "Jagodinska pivara" u stečaju, bila je na prodaji.

Javio se kupac koji je ponudio 50 odsto manju cijenu od procjenjene vrijednosti. U ovakvom slučaju stečajni upravnik je "dužan da prije prihvatanja ponude, dobije saglasnost Odbora povjerilaca", izjavio je Tanjugu Igor Draškić iz Centra za licitaciju firmi.

Na odluku Odbora može se čekati i 10 dana.

Agencija za licitiranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju "Jagodinske pivare", po procjenjenoj vrijednosti od 711 miliona dinara.

Stečajni upravnik je bio "dužan da prihvati najvišu dostavljenu ponudu, ukoliko je iznad 50 odsto od procijenjene vrijednosti", a da dobije saglasnost Odbora povjerilaca ako je ispod 50 odsto, stoji u oglasu.

Po ovoj cijeni "Pivara" je bila na licitaciji i 4.decembra prošle godine, ali nije bilo kupaca, "niko nije uplatio depozit", koji je onda i sada iznosio 142,2 miliona dinara.

"Jagodionska pivara" je jedna od najstarijih privrednih firmi u Srbiji, osnovana 1852. godine. Privredni sud u Kargujevcu je 24. marta 2016. godine donio odluku o uvođenju stečaja iz razloga trajne nesposobnosti plaćanja, što znači da je račun stečajnog dužnika u dužoj vremenskoj blokadi.

Tekući račun "Jagodinske pivare" bio je u blokadi od 2.juna 2015. godine za oko 900 miliona dinara.

Zbog ranije najavljene mogućnosti uvodjenja stečaja, svih preostalih 145 radnika pivare se prijavilo za dobrovoljni odlazak uz socijalni program, koga su dobili, rekli su Tanjugu bivši sindikalni rukovodioci ove firme.

Pivara više od godinu i po dana ne proizvodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije