Privreda

"Jaguar Land Rover" obustavlja proizvodnju na nedjelju dana

"Jaguar Land Rover" obustavlja proizvodnju na nedjelju dana
Foto: JLR promo | "Jaguar Land Rover" obustavlja proizvodnju na nedjelju dana

Britanski proizvođač zaustaviće svoje pogone na Ostrvu početkom novembra, kako bi se izborio s eventualnim posljedicama izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez sporazuma.

Podsjećamo, trenutno kao konačni datum izlaska UK iz Evropske unije figurira 31. oktobar.

U kompaniji "Jaguar Land Rover" (JLR) kažu da su prinuđeni na prekid rada jer nemaju drugog izbora.

"Nama je dnevno potrebno 20 miliona dijelova da bi proizvodnja tekla po planu, što znači da se moramo dogovoriti sa dobavljačima kako bismo imali na raspolaganju svaki dio i kako bismo ga dobili na vrijeme", objašnjava direktor JLR Ralf Spet.

Proizvodnja će biti privremeni zaustavljena na nedjelju dana u pogonima Hejlvud, Kasl Bromič i Solihal, u kojima se proizvode automobili, kao i u fabrici u Vulverhemptonu, gdje se izrađuju motori.

U navedenim postrojenjima ukupno se pravi skoro trećina svih automobila proizvedenih u Velikoj Britaniji, uključujući modele Land Rover Discovery, Range Rover Evoque i Jaguar F-Type.

JLR nije jedina kompanija koja je najavila privremenu obustavu proizvodnje u Britaniji zbog neizvjesnosti u vezi s Brexitom. To su ranije učinile i "Toyota", koja je objavila da će zastoj trajati samo 1. novembra, i BMW, koji će 31. oktobra i 1. novembra privremeno zaustaviti mašine u fabrici u Oksfordu, gdje se prave automobili marke MINI.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije