Privreda

Jahorina: Istraživanja spasavaju od loših poslovnih i političkih odluka

Jahorina: Istraživanja spasavaju od loših poslovnih i političkih odluka
Foto: Nezavisne novine | Jahorina: Istraživanja spašavaju od loših poslovnih i političkih odluka

JAHORINA - Donošenje poslovnih i političkih odluka, pogotovo u neizvjesnim vremenima, neodvojivo je od sveobuhvatnog istraživanja koje može pomoći u donošenju važnih odluka.

Ovo je jedna od ključnih poruka sa panela "Podaci za dobre odluke" na Jahorina ekonomskom forumu na kojem su dvije agencije, koje se bave istraživanjima javnog mnjenja, prezentovale zašto su danas istraživanja neizbježan faktor uz zajedničku poruku da je krajnje vrijeme da se razbiju predrasude da su istraživanja samo "politički alat".

Kako je istaknuto, u poslovnom svijetu istraživanja su spasile brojne biznise od donošenja pogrešnih odluka, ali to još nije dovoljno prepoznato u Republici Srpskoj I Bosni Heregovini, u odnosu na Srbiju. 

Sonja Stančić, vlasnica agencije "Sigma solutions", istakla je da se istraživanje na ovim prostorima i dalje vidi kao trošak, a ne investicija.

"Donošenje odluka se dijeli na intiutivno i racionalno, o intuitivnim se uopšte ne razmišlja, a odnosi se na emocije, stavove, motive, iskustva ponašanja a na sve ove elemente odgovore daju fokus grupe koje su meso svakog istraživanja. Brojevi jesu bitni i važni, ali bez konteksta ne znače ništa", poručila je Stančićeva sa više od 1.000 istraživanja u svom portfoliju. 

Vladana Ritan i Nikola Vidović iz Metrics consulating, rekli su da je suština kvantitativnih istraživanja u brojevima, logici i rezonovanju i da pravo istraživanje može da smanji rizik od donošenja pogrešne poslovne odluke. 

"Kroz istraživanja možete da dođete do dominacije na tržištu, ispitate vaš tržišni potencijal, koliko su vaši zaposleni srećni i zadovoljni, jesu li vaši kupci zadovoljni ili će preći kod kod konkurenata, da li je kreativa za vaš marketing stvarno dobra i brojna druga", istakli su iz Metrics consultinga koji su prezentovali i istraživanje javnog mjenja o navikama glasača i njihovim trenutnim raspoloženjima prema određenim političkim subjektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije