Privreda

"Jahorina" bez šanse da posluje

"Jahorina" bez šanse da posluje
Foto: Ilustracija | "Jahorina" bez šanse da posluje

PALE - Olimpijski centar "Jahorina" prošlu godinu završio je s akumuliranim gubitkom od čak 21,1 milion KM, što čini 44 odsto kapitala ovog preduzeća, i više nema nikakvu šansu da posluje, stoji u revizorskom izvještaju

Iako nisu dali mišljenje s rezervom, revizorska kuća "Poslovni informator  revizija" iz Pala ukazala je na nizak stepen likvidnosti. Kratkoročne obaveze zaključno s prošlom godinom iznosile su 13,7 miliona KM, a vrijednost tekuće imovine bila je 1,5 miliona KM. Preduzeće je prihodovalo 3,4 miliona KM, dok su rashodi premašili iznos od devet miliona KM.

"Kratkoročne obaveze premašile su tekuću imovinu za 12,1 milion KM. Obaveze po emitovanim obveznicama izražene u iznosu glavnice i kamate iznose ukupno 8,6, ali se za iznos neplaćene glavnice i kamate obračunala zatezna kamata u iznosu od 2,5 miliona KM, pa ukupna dospjela obaveza po emitovanim obveznicama iznosi 11,2 miliona KM", stoji u reviziji.

Nakon toga uslijedio je i novi udarac, kada je Investicionorazvojna banka RS, koja je i većinski vlasnik OC "Jahorina", u ime Fonda za razvoj istočnog dijela RS, 23. marta aktivirala izvršnu sudsku presudu u vrijednosti 4,7 miliona KM, nakon čega su i blokirani računi preduzeća. Iako obaveze po emitovanim obveznicama, koje se mogu konvertovati u kapital, s rokom dospijeća preko godinu dana iznose 10,7 miliona KM, a uprava OC "Jahorina" je ranijih godina pokušavala pokrenuti inicijativu za konverziju obveznica u akcije, još ne postoji saglasnost većinskog vlasnika. Dospjele obaveze prema IRB RS iznose 8,6 miliona KM. OC, prema reviziji, vodi i sedam privrednih sporova, po osnovu dužničkopovjerilačkih odnosa, teških 48.800 KM, i tri po osnovu naknade štete prema fizičkim licima.

"Predmeti u kojima je Društvo tuženo za naknadu materijalne štete, imaju ukupnu vrijednost od 343.000 KM i za sve se predviđa pozitivan ishod spora", navode revizori.

IRB RS je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC "Jahorna" u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da OC nije izmirivao obaveze, podnijela je tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

U nekoliko navrata, na prijedlog Vlade RS, odgađala je blokadu OC "Jahorina", a nakon što je istekao i posljednji rok koji im je dala, a obaveze nisu plaćene, banka je u martu blokirala račun ovog preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić ranije je isticao da je emisija obveznica jedino rješenje s obzirom na to da im nijedna banka ne bi dala kredit imajući u vidu situaciju u kojoj se OC nalazi.

(Capital)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije