Privreda

Jahorina ekonomski forum okupiće i do 500 učesnika

Jahorina ekonomski forum okupiće i do 500 učesnika
Foto: N.N. | Jahorina ekonomski forum okupiće i do 500 učesnika

BANJALUKA - Peti Jahorina ekonomski forum, koji će biti održan 26. i 27. aprila nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije virusa korona, okupiće 400 do 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja, izjavio je Srni predsjednik organizacionog odbora ove manifestacije Goran Račić.

"Tokom foruma će biti razmatrana tema `Globalni ekonomski izazovi i prilike` u vezi sa najnovijim dešavanja na svjetskom tržištu, s tim što će kroz panele biti zastupljene i regionalne teme kao što su `Otvoreni Balkan`, regionalna saradnja, kao i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije", precizirao je Račić.

On je rekao da će se neki učesnici prvi put obratiti putem video linka, tako da će se i u tom segmentu pratiti trendovi koji su danas prisutni i koji su u skladu sa temama na forumu.

"Osim posljedica ukrajinske krize na ekonomiju u regionu, bavićemo se i `Otvorenim Balkanom`, digitalizacijom i pitanjem šta nam donosi energetska tranzicija, zelena tranzicija. Tu su i teme u vezi sa kripto valutom, s obzirom na to da još imamo jako skromna znanja o digitalnom novcu, imaćemo kompetentne sagovornike iz regiona i Evrope na temu kripto valuta", kaže Račić.

On je rekao da će na skupu biti riječi i o novom konceptu razvoja turizma, konkurentnosti lokalnih zajednica, kao i podsticajima i investicijama.

"Moramo pratiti šta se dešava u pogledu podsticaja i investicija, vidimo da zemlje u regionu imaju značajne investicije u posljednjih nekoliko godina. Koliko mi možemo da pariramo tim zemljama s obzirom na to da BiH konstantno ima političke probleme i određene negativne percepcije u javnom mnjenju po pitanju sigurnosti ulaganja, da vidimo na koji način se možemo, s jedne strane, boriti sa tim barijerama i kako da skidamo te predrasude", naveo je Račić.

On je dodao da, sa druge strane, treba razmatrati i kako biti konkurentan vezano za ono što druge zemlje u regionu pružaju domaćim i stranim investitorima.

"Na granici smo sa EU, a ona ima pristupne fondove koji svim investitorima omogućavaju da se vrše određene subvencije tih investicija", kaže Račić.

On je rekao da se Jahorina ekonomski forum održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije