Privreda

Jahorina svjetski ski centar zahvaljujući Dodiku i Viškoviću

Jahorina svjetski ski centar zahvaljujući Dodiku i Viškoviću
Foto: N.N. | Jahorina svjetski ski centar zahvaljujući Dodiku i Viškoviću

U Istočnom Sarajevu juče je održan sastanak Predsjedavajućeg predsjedništva BIH gospodina Milorada Dodika, Predsjednika Vlade Republike Srpske gospodina Radovana Viškovića i direktora Olimpijskog centra Jahorina gospodina Dejana Ljevnaića.

Dodik, Višković i Ljevnaić razgovarali su o Jahorini, investicijama koje su trenutno u toku ali i o predstavljanju Jahorine u svijetu kao primjera dobre prakse Republike Srpske.  Jahorina je u posljednje tri godine jedno od najvećih gradilišta u Republici Srpskoj, nakon završenog prvog ciklusa investicija koje su obuhvatale uređivanje staza i izgradnju sistema vještačkog osnježavanja na ovoj planini su trenutno u toku ozbiljni investicioni projekti. Pomoću više od 30 miliona KM koji se ulažu u Jahorinu biće iskazan puni potencijal ove planine.

Uz podršku i pomoć Predsjedavajućeg predsjedništva te Vlade RS u Olimpijskom centru vrijedno rade na izgradnji prve kabinske Gondole uz koju je u planu izgraditi i 3 km novih staza te njihovo osnježavanje. Projekat Gondole i izgradnje, uređenja i osnježavanja pripadajućih staza izuzetno je značajan za Jahorinu. Realizacijom ovog projekta pored komfora koji omogućava eliminisaće se guzve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ektremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla. Gondola za čiju je izradu je zadužena kompanija Leitner će raditi kada druge instalacije ne mogu što je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala. U toku je i zamjena starog ski lifta na Poljicama novim liftom – „sidro“ kompanije Dopplmayer koji će povećati kapacitet instalacije za 4 puta. Planirana je i zamjena i modernizacija kompletnog sistema naplate usluga kojim će se poboljšati i ubrzati prolaz skijaša na kapijama kao i instalacija novih kapija i opreme na polazima liftova ali i prvi web shop za prodaju ski karata online. Od ljetnih sadržaja u pripremi je izgradnja najdužeg alpin kostera u ovom dijelu Evrope koji će ujedno biti najveća ljetna atrakcija na Jahorini. Planirana trasa je 2,2 km i kretaće se sa vrha do podnožja prolazeći kroz najatraktivnije predjele olimpijske planine. Na polaznoj stanici alpin kostera kod vještačkog jezera gradi se ugostiteljski objekat i ambijentalno se uređuje prostor oko jezera koji će gostima omogućiti uživanje na gotovo samom vrhu Jahorine sa propratnim sadržajima za djecu i odrasle. Jedan potpuno novi projekat koji će doprinjeti i sigurnosti na planini je osvjetljenje staza, vrtića i jezera ukupne dužine od 4 km. Izgradnja teretane na otvorenom u neposrednoj blizini sportskih terena Olimpijskog centra Jahorina je takođe jedna od novina koja posebno raduje sportiste i ljubitelje aktivnog odmora.

Tim povodom direktor Olimijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanić je rekao:“Neizmjerno sam zahvalan na podršci u svakom pogledu, na zalaganju i pomoci prilikom realizacije svake od mnogobrojnih aktivnosti. Interesovanje koje gospodin Dodik i gospodin Višković pokazuju za Jahorinu nam je veliki vjetar u leđa te ćemo učiniti sve da opravdamo ukazano povjerenje koje je u ovim trenucima od velikog značaja za mene kao direktora ali i za sve zaposlene u Olimpijskom centru Jahorina. Jahorina je zahvaljujući njima destinacija vrijedna pažnje ali i ski centar koji sa sigurnošću može parirati najboljim svjetskim ski centrima“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije