Privreda

Pratite nas na Google news

Javni sektor i privrednici prebili 31,7 miliona KM

Javni sektor i privrednici prebili 31,7 miliona KM
Foto: Ilustracija | Javni sektor i privrednici prebili 31,7 miliona KM
Goran Lajić

BANJALUKA - Javni sektor i privrednici u Republici Srpskoj u multilateralnoj kompenzaciji sprovedenoj 18. februara kompenzovali su ukupno 31,7 miliona KM obaveza i potraživanja.

Prema preliminarnom izvještaju za obaveznu multilateralnu kompenzaciju objavljenom na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 580 učesnika u iznosu od 31.714.549 KM.

"Učesnici mogu do 21. februara do 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 18. februara ove godine", navedeno je na internet stranici Banjalučke berze.

Dodaju da će nakon perioda za ispravke učesnici dobiti konačne izvještaje o mulilateralnoj kompenzaciji. U ovoj kompenzaciji, kao i u nekoliko prethodnih, učestvovalo je i oko 15 kompanija iz FBiH.

Među učesnicima ove multilateralne kompenzacije bila je i sama Banjalučka berza.

"U suštini, nemamo nekih velikih obaveza i potraživanja, nego izmirujemo tekuće obaveze za struju i vodu, komunalije i nešto uplaćujemo za poreze i doprinose, nije riječ o velikim iznosima", rekao je Milan Božić, direktor berze.

Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj na ovaj način uspjela je zatvoriti obaveze prema "Vodovodu" Doboj.

"Po preliminarnom izvještaju o multilateralnoj kompenzaciji, uspjeli smo kompenzacijom zatvoriti obaveze u iznosu od 15.484,60 KM", naveli su u ovoj ustanovi.

Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, kaže da je multilateralna kompenzacija dobar finansijski instrument da se prije svega ubrzaju novčani tokovi i da se lakše riješe određene obaveze i potraživanja među različitim institucijama koje su u međusobnom dužničko-povjerilačkom odnosu.

"Učestvovali smo u svakoj dosad održanoj multilateralnoj kompenzaciji, gdje smo imali veći iznos prvenstveno potraživanja od strane republičkih institucija, što smo kompenzovali za neke naše dugove. U posljednje vrijeme kompenzacije budu na nivou od 20.000 do 40.000 KM. Na ovoj posljednjoj kompenzovane su 22.000 KM", rekao je Ćosić.

Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, kaže da je ovo dobar način za rješavanje nelikvidnosti, s čim, kako ističe, opština na čijem je čelu nema problema i može da bude pozitivan primjer drugim opštinama.

"Nemamo nikakvih dospjelih neplaćenih obaveza. U ovoj kompenzaciji Ministarstvo finansija RS imalo je prema opštini Prnjavor transfer od 31.000 KM za sanaciju krova škole u Donjim Vijačanima, što je bio grant od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS. To smo kompenzovali, dobili smo sredstva za taj grant, a mi smo platili unaprijed obaveze za doprinose za naredni period", kaže Tomaš.

U Hemijskoj preradi kukurza Draksenić Kozarska Dubica rekli su da su kompenzovali svoj dug u iznosu od svega 725 KM prema firmi "Elnar" i 228 KM prema Brokerskom društvu "Monet-Broker".

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je jedan od načina poboljšanja likvidnosti multilateralna kompenzacija na kojoj je Privredna komora RS insistirala i koja je zaživjela u praksi, te dala dobre rezultate.

"Bilo je očekivano da će u prvim kompenzacijama biti veći iznos prebijanja. Ono što je bilo lako i jednostavno riješiti to se i očistilo u ranijem periodu, pa sad ti iznosi padaju, ali je ukupan iznos premašio pola milijarde KM", kaže Blagojević.

Vlada RS je donijela odluku o sprovođenju šest multilateralnih kompenzacija u ovoj godini, tako da će se one sprovoditi svaka dva mjeseca.

Do sada je na ovaj način kompenzovano 780,2 miliona KM obaveza i potraživanja učesnika iz privatnog i javnog sektora, što je oko 7,8 odsto bruto domaćeg proizvoda RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije