Privreda

Javno komunalno preduzeće "Sana" uspjelo da se izvuče iz problema

Javno komunalno preduzeće "Sana" uspjelo da se izvuče iz problema
Foto: N.N. | Javno komunalno preduzeće "Sana" uspjelo da se izvuče iz problema

SANSKI MOST - Javno komunalno preduzeće "Sana" uspjelo je u proteklih pet godina, od kada je uveden stečaj u toj firmi, vratiti sva dugovanja zbog kojih je i došlo do otvaranja stečajnog postupka.

Prema riječima Faruka Alagića, tehničkog direktora tog preduzeća, na osnovu posljednjeg finansijskog izvještaja vidljivo je da je JKP "Sana" uspjelo ekonomski ozdraviti. 

"Stečaj je uveden na zahtjev povjerilaca, zbog dugovanja u iznosu od preko 2,6 miliona maraka, koje preduzeće nije bilo u stanju redovno izmirivati. Svi su nam tada prognozirali kraj, ali smo mudrom poslovnom politikom te zalaganjem, voljom i htjenjem uposlenika postigli nemoguće", kazao je Alagić.

Dodaje kako je bilo neophodno da se obave bolni reformski zahvati kako bi se omogućio opstanak preduzeća, a to se prije svega odnosilo na broj zaposlenih, koji je smanjen sa nekadašnjih 76 na 47, što je ocijenjeno kao optimalan broj za obavljanje osnovnih radnih zadataka. Alagić ističe kako je vremenom postignuta redovnost u isplati plata i toplih obroka zaposlenicima i njima su sukcesivno isplaćena gotovo sva dugovanja. 

Također, iz godine u godinu povećavaju se prihodi od pružanja komunalnih usluga, pa je u sredstva za rad u posljednje dvije godine uloženo preko 300.000 maraka. "Stečeni su uslovi za izlazak iz stečaja, ali to će procijeniti stečajni upravitelj i sud. Uskoro planiramo i reorganizaciju za izlazak firme, što će omogućiti prijavljivanje na tendere te dobijanje novih poslova", kaže Alagić. 

Inače, u proteklim godinama, zbog teške ekonomske situacije, ovu firmu su često potresali štrajkovi zaposlenih, što je sada prošlost. 

Ekonomisti ističu kako je JKP "Sana" pozitivan primjer kako se dobro upravljanim stečajem preduzeće može konsolidovati i izvući iz ekonomskih teškoća.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije