Privreda

Još 23 miliona evra za oporavak privatnih firmi

Još 23 miliona evra za oporavak privatnih firmi
Foto: N.N. | Još 23 miliona evra za oporavak privatnih firmi

BANJALUKA - Za oporavak privatnih preduzeća u Srpskoj planirano je dodatnih oko 23 miliona evra.

Vlada Srpske, naime, danas je prihvatila informaciju o projektu za oporavak i podršku poslovnim subjektima i inicijativu za pregovore sa Svjetskom bankom - Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za kreditna sredstva u iznosu oko 23 miliona evra, s rokom otplate do 15 godina i petogodišnjim periodom odgode.

"Razvojni cilj projekta je da se omogući podrška oporavku poslovnih subjekata u privatnom vlasništvu na čije je poslovanje negativno uticala pandemija kovida-19 kroz pristup dodatnom finansiranju, ali i putem konsolidovanih javnih programa podrške poslovnim subjektima", saopšteno je iz Vlade RS.

Ovaj projekat, kako dodaju, sastoji se od tri komponente, od kojih će se, primjera radi, prva realizovati posredstvom Investiciono-razvojne banke, a namijenjena je finansijski održivim mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom vlasništvu, čije je poslovanje snažno pogođeno pandemijom kovida-19.

"Takođe, ovom komponentom biće obuhvaćena i mikro, mala i srednja preduzeća u osjetljivim tržišnim segmentima, tj. poslovni subjekti koji su u vlasništvu žena ili kojima upravljaju žene, poslovni subjekti u manje razvijenim regionima i tzv. mladi poslovni subjekti, bez obzira na uticaj pandemije kovida-19", naveli su iz Vlade.

Vlada Srpske utvrdila je i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci, prema kome su prihodi i primici planirani budžetom ostvareni u iznosu od 1.953,2 miliona KM, što predstavlja 108 odsto u odnosu na rebalans za taj period.

"U tom periodu, prihodi od direktnih poreza ostvareni su u iznosu od 625,5 miliona KM, što predstavlja 99 odsto od rebalansa za prvih šest mjeseci 2020. godine. Indirektni porezi su ostvareni u iznosu od 555 miliona KM, odnosno 86 odsto od rebalansa za prvih šest mjeseci 2020. godine, dok je na poziciji neporeski prihodi ostvaren iznos od 93,6 miliona KM, što predstavlja izvršenje od 94 odsto u odnosu na rebalans za prvih šest mjeseci 2020. godine", naveli su iz Vlade RS.

Kako su dodali, rashodi i izdaci planirani budžetom iskazani su u iznosu od 1.713,4 miliona KM, što predstavlja 95 odsto u odnosu na rebalans za prvih šest mjeseci.

"Ino-dug je u prvoj polovini 2020. godine redovno servisiran i za te potrebe izdvojeno je 127,2 miliona KM", navode iz Vlade RS.

Zora Vidović, ministarka finansija Srpske, izjavila je da je budžet RS stabilan, da se sve obaveze iz budžeta redovno izmiruju i da će tako ostati do kraja godine.

"Smatram da će zaduženje do kraja ove godine biti manje od planiranog, kao i da će deficit biti manji od 412 miliona KM, koliko smo planirali, ukoliko ostane sadašnja situacija koja se odnosi na epidemiju virusa korona", dodala je Vidovićeva.

Vlada Srpske donijela je i odluku o isplati finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave u iznosu od 750.000 KM.

Usvojila je i informaciju o realizaciji upisa učenika u škole za deficitarna zanimanja. Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je da je deficitarna zanimanja u Srpskoj upisao 591 učenik u 32 srednje škole u 28 lokalnih zajednica, a Vlada će za njih obezbijediti stipendije u mjesečnom iznosu od 100 KM i troškove prevoza.

Vlada je usvojila i informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta e-beba, s ciljem elektronske prijave rođenja djeteta. Umjesto sadašnjih pet do šest posjeta nadležnim institucijama, roditelji će biti u mogućnosti da nakon inicijalnog dostavljanja podataka u porodilištu dobijaju dokumente na kućnu adresu.

Vlada Srpske donijela je danas i odluku o proglašenju Parka prirode "Orjen".

15. septembar - Dan srpskog jedinstva

Vlada Republike Srpske juče je donijela zaključak da se 15. septembar 2020. godine obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

"Republički organi uprave, jedinice lokalne samouprave i druge javne ustanove će na prigodan način obilježiti Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uz obavezno isticanje zastave RS. Zadužuju se Republički protokol i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da organizuju i koordiniraju obilježavanje Dana jedinstva, slobode i nacionalne zastave u RS", naveli su iz Vlade Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije