Privreda

Još traje borba za opstanak Fabrike kreveta u Petrovu

Još traje borba za opstanak Fabrike kreveta u Petrovu
Foto: Ilustracija | Još traje borba za opstanak Fabrike kreveta u Petrovu

PETROVO - Borba za opstanak Fabrike kreveta "Napco Beds Factory" u Petrovu nije završena, iako će četrdesetak doskorašnjih radnica, sve su prilike, preći da radi u ovdašnju fabriku obuće.

"Prema informacijama koje imam, vlasnik fabrike kreveta bi trebalo da ima sastanak s potencijalnim investitorom u inostranstvu. Ne bi bilo korektno da govorim u kojoj je zemlji sastanak i o kojem investitoru je riječ. Vlasnik fabrike je prošle sedmice bio u Petrovu, ali se nisam vidio s njim", kazao je za "Nezavisne" Ozren Petković, načelnik Petrova.

On navodi da do petka popodne doskorašnje radnice fabrike kreveta treba da se izjasne da li žele da rade u pogonu za izradu obuće te da je najmanje 45 radnika potrebno da se pokrene još jedna linija proizvodnje.

Ipak, odlazak radnica koje su nakon što je stala proizvodnja u "Napco Beds Factory" ostale bez radnih mjesta ne znači da je priča o ovoj fabrici završena, jer u lokalnoj zajednici vjeruju u njen oporavak.

"Dosta radnika čeka rasplet situacije, prije svega radnici koji su primljeni na neodređeno. Nije još ništa gotovo, sve je tamo - i oprema i mašine i pogon, hala, samo što nema proizvodnje. Dio radnika je otišao, potražio je posao u Doboj Istoku, Gračanici, Doboju...", priča Petković.

Vrijednost fabrike procjenjuje se na oko šest miliona KM, a ni stečaj ne bi značio njen kraj, smatraju u lokalnoj zajednici, koja je značajna sredstva ubirala od poreza, a i lokalni trgovci su od nje imali koristi.

"Fabrika je imala svoj vrtić, svoju ishranu -  restoran, vlasnik je u lokalnim prodavnicama kupovao robu na palete. Svi su imali koristi od te fabrike. Problem je nastao u Holandiji, a ne ovdje", ponovio je Petković.

On je naveo da je na vrhuncu fabrika zapošljavala 400 radnika, ali ih je nespremne zatekla kriza u fabrici u Holandiji, koja je "majka" ove u Petrovu, pa sada svi trpe posljedice zbog novonastale situacije.

Vlasnik fabrike Denis Kornelisen prvi pogon za proizvodnju kreveta u Petrovu je otvorio 2011. godine i zapošljavao je 15 radnika, da bi tri godine kasnije, nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH, tokom otvaranja novog pogona najavio da će postati najveća fabrika boks spring kreveta u svijetu.

Kreveti iz Petrova odlazili su na tržište Holandije, Njemačke i Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije