Privreda

Josipović: BiH najvažniji susjed i veliki prijatelj

Josipović: BiH najvažniji susjed i veliki prijatelj
Josipović: BiH najvažniji susjed i veliki prijatelj

MOSTAR - BiH je značajan trgovinski partner Republici Hrvatskoj i najvažniji hrvatski susjed, izjavio je danas u Mostaru Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, otvarajući 17. međunarodni sajam privrede.

Josipović je kazao da Hrvatska želi sa BiH razvijati odnose u duhu evropskog partnerstva, sa željom da kvalitet odnosa donese konkretnu korist građanima.

"Posvećeni smo dobrobitima naših odnosa, odnosima sa svim građankama i građanima BiH, sa svim narodima, a posebno dobrobiti i razvoju odnosa s hrvatskim narodom u BiH. Želja nam je da doprinesemo kulturnom, povijesnom i gospodarskom razvoju cijele BiH i cijelog hrvatskog naroda u BiH", rekao je Josipović. On je naglasio da je BiH najvažniji hrvatski susjed, veliki partner i veliki prijatelj.

S hrvatskim predsjednikom danas se u Mostaru susreo i Milorad Dodik, predsjednik RS. Dodik je rekao da je razgovarano o privrednoj saradnji RS i Hrvatske, koja je moguća u raznim oblastima.

"Razgovor je bio fokusiran na privredu i privredni razvoj. Konstatovali smo da je saradnja u usponu i da treba da ohrabrimo privrednike da sarađuju", naglasio je predsjednik RS.

Dodik je posjetio i štand izlagača iz RS, istaknuvši da je u RS stvoren stimulativan ambijent za proizvođače te da je proces registracije preduzeća pojednostavljen, u čemu je RS lider u regionu. On je naveo da je upravo to izazvalo veliku pažnju na ovom sajmu i da su ga neki privrednici pitali kako mogu registrovati firme u RS.

"Podrška privredi je primarno pitanje. Vlada RS u posljednje vrijeme uložila je velike napore radi stabilizacije ambijenta i uslova privređivanja. Napravili smo ambijent koji je stimulativan za proizvođače, prije svega u realnom sektoru", naveo je Dodik.

Komentarišući projekat "Južni tok", predsjednik RS je rekao da se finalizira ugovor sa "Gazpromom" o tome da sva prava i obaveze pripadnu RS i da u tom pogledu misli da niko ne bi trebalo da pravi probleme u FBiH i na nivou BiH.

Prema riječima Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, iz Mostara će biti poslane dobre vijesti i pozitivne poruke, "ali ne treba zaboraviti da se ovogodišnji sajam održava u sjeni protesta građana BiH".

"Pored iskazanog nezadovoljstva socio-ekonomskim stanjem u državi, nažalost, desili su se i nasilje, paljevina, rušilački pohodi i ugrožavanje života ljudi. Upravo zbog toga i neki prijatelji ove zemlje, tradicionalni partneri i gosti ovog sajma, ove godine nisu s nama", rekao je Izetbegović.

Izetbegović i Josipović održali su i sastanak na marginama sajma, nakon kojeg su posjetili i štand privrednog giganta "Aluminija", interesujući se za njegovu sudbinu. Šefovi dvije države su istakli da fokus djelovanja BiH i Hrvatske treba da bude pomoć privredi kako bi se popravilo stanje u ekonomiji i pružila šansa za ubrzano zapošljavanje. Izetbegović je zahvalio Hrvatskoj za pomoć BiH na evropskom putu, a Josipović poručio kako BiH treba da što prije postane članica EU, u čemu ima punu podršku Hrvatske.

Na otvaranju sajma govorili su i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kao i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara. Bevanda je rekao da je mostarski sajam dokaz da se uz entuzijazam može usmjeriti sva pažnja na privredu, "dok je politika samo dekor i prilika za sastajanje".

Bešlić je, pak, zaključio da je sajam izrastao u vodeću privredno-izložbenu manifestacija u regiji, koja je iznimno značajna za Mostar i Hercegovinu.

Opušteni Dodik u centru pažnje

Na marginama mostarskog sajma novinari su danas svjedočili druženju političara u opuštenoj atmoferi. Tako su za istim stolom mogli vidjeti Dodika, Čovića i Bevandu kako ugodno i opušteno ćaskaju. Kako navode mostarski mediji, Dodik je i juče bio u centru pažnje, srdačno se pozdravljao s posjetiocima, rukovao s izlagačima automobila, tepiha, s radnicima... Nakon toga se s Čovićem i Bevandom zaputio do stola, gdje su predahnuli uz piće.

Učestvuje više od 700 izlagača

Dalfina Bošnjak, direktorica sajma, kazala je da će u sklopu pet sajamskih dana biti predstavljeno više od 700 izlagača i gospodarskih čimbenika iz regije te 20 država svijeta.

"Imat ćemo i podsajamske manifestacije poput sajma turizma, vina i vinogradarske opreme, knjige i grafičke industrije te sajam informacijskih tehnologija. Pozornost će se obratiti i na korištenje IPA fondova EU", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije