Privreda

Julska inflacija u EU 9,8 posto, u evrozoni 8,9 procenata

Julska inflacija u EU 9,8 posto, u evrozoni 8,9 procenata
Foto: Pexels | Julska inflacija u EU 9,8 posto, u evrozoni 8,9 procenata

Rast inflacije u Evropskoj uniji dostigao je u julu ove godine 9,8 posto na godišnjem nivou, u odnosu na 9,6 procenata u junu, objavio je danas Evropski zavod za statistiku, Evrostat.

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene u EU su u julu porasle za 0,2 procenta.

Prema podacima Evrostata, međugodišnja inflacija u evrozoni ubrzala se sa junskog nivoa od 8,6 posto na 8,9 odsto u julu, što je njen najviši nivo od uvođenja evra 1999. godine. Visoku stopu rasta u 19-članom bloku, od 5,1 posto na godišnjem nivou, zabilježila je u julu i bazna inflacija iz koje su izuzete promjenljive komponente, kao što cijene energije i hrane.

Cijene u sektoru usluga, koji učestvuje više od dvije trećine u bruto domaćem proizvodu evrozone, porasle su u julu za 3,7 odsto međugodišnje, a industrijska roba je bila za 4,5 procenata skuplja nego 12 mjeseci ranije.

Najviše godišnje stope inflacije među zemljama članicama EU zabilježene su prošlog mjeseca u Estoniji (23,2%), Letoniji (21,3%) i Litvaniji (20,9%), a najniže u Francuskoj i na Malti (obe po 6,8%), kao i u Finskoj (8,0%).

U odnosu na jun, međugodišnja inflacija je pala u šest država EU, u tri je ostala stabilna, dok je u 18 zemalja porasla.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije