Privreda

Julski neto prosjek u Srpskoj od 848 KM

Julski neto prosjek u Srpskoj od 848 KM
Foto: N.N. | Julski neto prosjek u Srpskoj od 848 KM
Srna

BANJALUKA - Prosječna julska neto plata u Republici Srpskoj bila je 848 KM i realno je veća od junske za 0,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najvišu neto platu od 1.351 KM imali su zaposleni u sektorima finansijske i djelatnosti osiguranja, dok je najniža u visini od 550 KM bila u djelatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva i djelatnostima pripreme i posluživanja hrane.

U julu je u odnosu na juni najveći nominalni rast neto plate od 2,2 odsto bio u oblasti stručnih, naučnih i tehničkih djelatnosti, a najveće nominalno smanjenje od 3,3 odsto u poslovanju nekretninama.

Prosječna julska bruto plata bila je 1.361 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na juni u prosjeku su niže za 0,6 odsto, dok su na godišnjem nivou, posmatrano jul ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku više za 1,5 odsto.

Najveći rast cijena u julu od 1,7 odsto zabilježen je kod rekreacije i kulture zbog povećanja cijena u grupi putni aranžmani, a najveći pad od 4,5 odsto bio je kod odjeće i obuće usljed akcijskih cijena.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije