Privreda

"Jumko" počeo sa probnim radom, na obuci 80 žena

"Jumko" počeo sa probnim radom, na obuci 80 žena
Foto: Srna | "Jumko" počeo sa probnim radom, na obuci 80 žena

DRVAR - Pogon za proizvodnju konfekcije vranjanskog "Jumka" počeo je sa radom u Drvaru i pokretanje ove proizvodnje od velikog je značaja za Drvar, rekla je Srni načelnik opštine Drvar Dušica Runić.

Runićeva je pojasnila da je riječ o probnom radu radnica koje se ujedno i obučavaju za rad u ovom pogonu.

"Obuka će trajati tri mjeseca, osamdeset žena je potpisalo ugovore o probnom radu. Do kraja mjeseca se očekuje da će se zaposliti još dvadeset žena i s tim kompletirati proizvodni tehnološki ciklus", rekla je Runićeva.

Ona je istakla da je obuka u ovom proizvodnom pogonu počela po dogovoru i obećanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom njegove posjete Drvaru u septembru prošle godine.

"Ovo je direktna pomoć ženama da ostvare bar minimalne uslove za egzistenciju, a indirektna budžetu opštine Drvar, kao i budžetskim i vanbudžetskim fondovima Livanjskog kantona i Federacije jer će se ovim zapošljavanjem povećati i prihodi po osnovu uplate poreza i doprinosa", rekla je Runićeva.

Runićeva je poželjela da radnice uspješno završe obuku i potpišu konačne ugovore o radu u "Jumku".

"Vjerujem da će radnice u `Jumku` opravdati svojim radom i trudom investiciju i tako ostvariti mogućnost da se pokrene i druga smjena jer su uslovi rada idealni, prostorije i oprema novi", govori Runićeva.

Ona je zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se brinu o Drvaru i njegovim stanovnicima, te dodala da bez Srbije i Srpske života nema za Srbe u Federaciji BiH.

U ovom pogonu rekli su Srni da su plate za početak minimalne jer je riječ o obuci.

"Osim toga što se radi o obuci, odlučili smo da radnicama damo minimalnu platu za početak. Pored toga, obezbijeđen je i prevoz zaposlenima i topli obrok. Pet dana se radi nedjeljno, osam sati dnevno", rekao je Slobodan Mitrović, direktor Sektora za kadrovske, pravne i opšte poslove u ovom pogonu.

Mitrović je naveo da se trenutno u drvarskom "Jumku" radi na spajanju i šivenju dijelova odjeće.

Pogon fabrike za proizvodnju tkanine, konfekcije i trikotaže "Jumko" iz Vranja u Drvaru dio je pomoći koju je Srbija namijenila opštini Drvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije