Privreda

Jusko sa direktorima RAK-a i telekom operatera o 4G dozvolama

Jusko sa direktorima RAK-a i telekom operatera o 4G dozvolama
Foto: Ministarstvo komunikacija i transporta BiH | Jusko sa direktorom RAK-a i direktorima telekom operatera o 4G dozvolama

SARAJEVO – Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, održao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predragom Kovačem, direktorom BH Telecoma Mirsadom Zaimovićem, predsjednikom Uprave i direktorom HT Eroneta Vilimom Primorcem i generalnim direktorom Mtel-a Markom Lopičićem o neophodnim pripremama za uvođenje mobilnih širokopojasnih usluga i mreža četvrte generacije.

Na sastanku je dogovoreno da će RAK, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH te resornim ministarstvima, pokrenuti donošenje odluke o uslovima za izdavanje 4G dozvole. Da bi se to realizovalo, potrebno je formirati radnu grupu koja će razmotriti sve aspekte dodjele dozvola i uvažiti činjenice o potrebi što brže afirmacije mreža nove generacije.

Ovom prilikom zaključeno je da će Ministarstvo za Savjet ministara BiH pripremiti informaciju o ovom sastanku te predložiti set zaključaka za usvajanje u Savjetu ministara.

RAK će, u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, Ministarstvom saobraćaja i veza RS te Ministarstvom prometa i komunikacija FBiH, izraditi Nacrt odluke o izdavanju 4G dozvola licenciranim mobilnim operatorima u BiH, cijeni, načinu i postupku plaćanja dozvola, kao i namjeni uplaćenih sredstava, nakon čega će Nacrt odluke poslati Savjetu ministara na usvajanje.

Na sastanku je razgovarano i o sprovođenju Strategije prelaska sa analognog na digitalno emitovanje u BiH te o gašenju analogne zemaljske radiodifuzije kako bi se omogućila dodjela MUX C i MUX D za komercijalne potrebe shodno Strategiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije