Privreda

Pratite nas na Google news

Jutarnji: Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca

Jutarnji: Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca
Foto: Fena | Jutranji: Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca
Fena

Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca, a Hrvatskim cestama je od kašnjenja gradnje mosta veći problem kašnjenje radova na dionici ceste Doli-Sparagović koju gradi grčka kompanija Avax, piše Jutarnji list.

Projekt izgradnje mosta Pelješac i nove spojne pelješke ceste suočava se s dva velika problema. Završetak izgradnje mosta kasniće najmanje tri mjeseca jer IGH i Invest inženjering, kompanije koje obavljaju nadzor izgradnje, ne mogu u Kini obaviti kontrolu kvaliteta izrade elemenata čelične rasponske konstrukcije mosta, a bez toga elementi ne mogu biti upućeni u Hrvatsku.

Zbog pandemije koronavirusa radnici ovih kompanija ne mogu otići u Kinu pa se sad traži mogućnost angažmana neke strane kompanije koja bi u Kini obavila taj posao. Razgovara se s jednom američkom i njemačkom kompanijom, piše Jutarnji list.

Rješenje se mora postići u što kraćem roku jer bi u suprotnom moglo doći do zaustavljanja proizvodnje čeličnih elemenata, što bi pak dovelo do puno duže odgode završetka mosta. 

Početkom godine u Hrvatsku je stiglo tek 29 elemenata konstrukcije od njih 165 koliko ih treba biti dopremljeno.

Hrvatskim cestama kao investitoru daleko veći je problem kašnjenje radova na 18 kilometara dugoj dionici pelješke ceste od Sparagovića do Doli koju gradi grčka kompanija Avax. Grci su na gradilište uvedeni u decembru 2019. a u ovih šest mjeseci obavljeno je samo krčenje terena na trasi.

Rok za izgradnju dionice je 28 mjeseci, a sagovornici za Jutarnji kažu da Grci taj rok mogu dosegnuti samo ako ozbiljno krenu raditi.

Do sada su zastoj radova pravdali koronavirusom, iako ta činjenica na primjer nije zaustavila Strabag čiji radnici odlično napreduju na prvoj dionici ove ceste od Jadranske magistrale do Sparagovića.

Poređenja radi, Strabag je na gradilište uveden tek mjesec dana ranije od Avaxa, piše u Jutarnji list.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije