Privreda

Južna Koreja naredila kamiondžijama da se vrate na posao

Južna Koreja naredila kamiondžijama da se vrate na posao
Foto: Tanjug/AP | Južna Koreja naredila kamiondžijama da se vrate na posao

SEUL - Vlast Južna Koreja naredila je kamiondžijama koji su obustavili rad da se vrate na posao, pozivajući se na strogu zakonsku regulativu o prekidu štrajkova, pošto na gradilištima širom zemlje ponestaje građevinskog materijala, prenosi Rojters.

Drugi štrajk za manje od šest mjeseci, zbog nezadovoljstva minimalnom cijenom rada, izaziva dnevne gubitke procijenjene na 224 miliona dolara i narušava industrijsku aktivnost u četvrtoj po veličini azijskoj ekonomiji, koja očekuje usporavanje  sljedeće godine, navodi britanska agencija.

"Molim vas, vratite se na svoja radna mjesta prije nego što bude prekasno. Čvrsto ću uspostaviti vladavinu prava između radnika i menadžmenta tokom svog mandata i nikada neću praviti kompromise s kršenjem zakona", saopštio je južnokorejski predsjednik Jun Suk-Jol na sastanku vlade.

Kako štrajk traje već šesti dan, radovi su zaustavljeni na više od 250 gradilišta, ili na oko polovine svih lokacija, jer su zalihe betona nedovoljne, saopštila je vlada Južne Koreje.

Procjenjuje se da cementna industrija bilježi kumulativni gubitak proizvodnje od oko 47,81 miliona dolara od ponedjeljka, prema strukovnim udruženjima, navodi britanska agencija.

Organizator štrajka, sindikat kargo prevoznika (CTSU),  nazvao je nalog vlasti za prekid štrajka "nedemokratskim i nasilnim" kršenjem Konvencije Međunarodne organizacije rada i dokazom nespremnosti vlade da se uključi u dijalog. 

Sindikat planira da održi danas 16 protestnih skupova širom zemlje, dok će vladini zvaničnici izvršiti kontrolu na licu mjesta sa policijom, kako bi prenijeli naredbu za 2.500 transportnih radnika u cementnoj industriji da se vrate na posao.

U slučaju da se ne povinuju, njihove  dozvole za obavljanje prevoza biće suspendovane na 30 dana, što bi u slučaju da nastave da krše zabranu štrajka dovelo do mogućnosti da im one budu oduzete, a vlada može tražiti i njihovu krivičnu odgovornost, rekao je Rojtersu zvaničnik ministarstva saobraćaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije