Privreda

Kako odabrati pravog payment gateway provajdera

Kako odabrati pravog payment gateway provajdera
Foto: Ustupljena fotografija | Kako odabrati pravog payment gateway provajdera

Imate već uhodani eCommerce biznis, odvažilii ste se u pokretanju vlastitog brenda i digitaliziranja poslovanja u formi web shopa ili želite povećati trenutne prihode? Što vas još dijeli od toga da omogućite krajnjim korisnicima online plaćanje karticama?

U proteklih godinu dana mnogo je kompanija digitaliziralo svoje poslovanje, razvilo vlastite web shopove i odmaklo od fizičkih trgovina kao jedinog modela kupovine. Razvijanje web shopova omogućilo je trgovcima da, iz udobnosti vlastitog doma, neometano nastave sa svojim poslovanjem i krajnjim kupcima pruže dodatnu vrijednost.

Da stanovništvo Bosne i Hercegovine prati rastući eCommerce trend pokazuje rastući broj obavljenih internet transakcija za čak +370.4% (Jan 2020-Maj 2021, Izvor: Monri).

Online plaćanje karticama postaje jedan od zahtjeva koji kupci podrazumjevaju da vaš web shop ima. Bilo da kupuju u tehnološkom web shopu, online trgovinama omiljenog modnog brenda ili naručuju dostavu hrane, kupci u sve većim mjerama izbjegavaju korištenje gotovine i traže pojednostavljena rješenja u formi online plaćanja.

Dok kupci tragaju za što jednostavnijim metodama plaćanja, vlasnici web shopova žele obezbjediti platformu koja nudi odlično korisničko iskustvo, omogućava sigurno i bezbjedno plaćanje te štiti njihova i kupčeva prava.

Kako funkcioniše online plaćanje?

Idealno rješenje koje zadovoljava i kupce i trgovce je pouzdan payment gateway sistem koji omogućava prihvat kartica kao sredstva sigurnog plaćanja na web shopu, nudi opciju plaćanja na rate, garantuje brz checkout proces bez odlaska na nepoznate stranice i sigurno spremanje kartice (tokenizacija) za  vaše lojalne klijente.

Putem payment gateway sistema podaci o kreditnoj kartici se sigurno prenose od trgovca i njegove banke do kupca i banke koja je izdala karticu kojom se plaća.

Jedan od vodećih payment gateway provajdera na tržištu jugoistočne Evrope je Monri.

Na koje se sve načine može payment gateway implementirati na web shop?

Nekoliko je načina na koji se payment gateway može implementirati na web shop. Najjednostavniji je da trgovac koristi već postojeće plug in-ove razvijene za najpoznatije webshop platforme (Woocomerce/Wordpress/Magento/Prestashop) ili da iskoristi unaprijed definiranu payment gateway formu putem koje kupac unosi osjetljive kartične podatke a trgovac nema uvid u njih.

Redirect rješenje funkcioniše tako da se prilikom odabira plaćanja karticom otvara potpuno nova stranica. Ovo je i najčešće korištena platna forma jer je najjednostavnija za implementaciju. Lightbox rješenje se prikazuje kao dodatni prozor na već postojeću checkout stranicu unutar samog web shopa. Ova forma je nešto privlačnija kupcima jer ih se ne upućuje na zasebnu stranicu. Najnapredniji tip forme su Monri components, a radi se zapravo o hostanim poljima. Na checkout stranicu web shopa se ubacuju dodatna polja za unos kartičnih podataka. Iako je ova forma nešto zahtjevnija za implementaciju, njene prednosti, izgled i osjećaj kupovine, svakako su vrijedni malo više programiranja prilikom implementacije. Forma je u potpunosti prilagođena izgledu web trgovine, te zadržava sve elemente sigurnosti potrebne za sigurno provođenje transakcija. Tu su i iOS/Android SDK components koje se nude trgovcima koji žele unaprijediti svoje prodajne kanale pa nude i mogućnost plaćanja putem mobilne aplikacije.

Kako ponuditi online plaćanje karticama ako nemate web shop ili web stranicu?

Opcija koja vam to omogućava zove se PayByLink. Trgovac putem jednostavnog administratorskog sučelja kreira link za plaćanje te putem bilo kojeg kanala za komunikaciju (e-mail, društvene mreže, SMS, itd.)šalje kupcu na plaćanje. Ova opcija izvrsna je za male start-up trgovce, ali i velike biznise jer svaki kanal koji koriste s kupcima, mogu iskoristiti za finalizaciju kupovine i naplatu.

Kako odabrati pravog payment gateway partnera?

Prije finalne odluke o payment gateway partneru, provjerite da li zadovoljava stavke koje su garancija za maximalnu sigurnost plaćanja.

  • Posjeduje PCI DSS Level 1 service provider certifikat. Ovo je najviša razina sigurnosti koju dodjeljuje međunarodno PCI vijeće za sigurnosne standarde, nakon ekstenzivne provjere svih sigurnosnih standarda (ukoliko payment gateway provider posjeduje ovaj certifikat, trgovac ne mora aplicirati za isti). 
  • Omogućava 3D Secure autentikaciju. Ovo je sigurnosni protokol koji uključuje provjeru na tri instance: banka koja je izdala karticu kupca, banka koja je primatelj uplate te payment gateway tehnologija koja služi kao most između ove dvije institucije.  
  • Moguća tokenizacija podataka. Osjetljivi podaci zamjenjuju se nasumičnim znakovima, te se na taj način smanjuje mogućnost prevare.  
  • Svi podaci  obrađuju se putem sigurne SSL konekcije koja pomaže enkriptirati informacije i zaštititi kartične podatke. 
  • Brza i profesionalna podrška u Bosni i Hercegovini. 

Koje su prednosti korištenja Monri payment gatewaya?

WebPay by Monri povezan je sa svim vodećim web shop platformama čime omogućava jednostavan i brz početak rada bez procesa integracije te nudi više opcija prikaza forme za unos kartičnih podataka gdje korisnici mogu izabrati onu opciju koja im najbolje odgovara.

Osim što je garancija za jednostavno i sigurno plaćanje Monri nudi brojne benefite za trgovca. Jasan pregled trendova prodaje omogućen je uz Monri pojednostavljeno sučelje i sistem izvještavanja. Bez obzira na uređaj sa kog se prijavljujete uvijek je moguće provjeriti status provedenih narudžbi unutar web shopa, upravljati transakcijama te generisati izvještaje.

Monri benefite dosad su prepoznali brojni trgovci među kojima su Korpa, SportVision, Imtec, Jysk, kupikartu.ba, Uniqa Osiguranje i mnogi drugi.

Za sve dodatne informacije o WebPay-u kontaktirajte Monri profesionalni tim koji je prvi izbor trgovaca širom regije za sve vrste plaćanja te jedini ima omnichannel ponudu – POS uređaje za prihvat svih oblika kartičnog plaćanja za trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije