Privreda

Kantonalni sud u Sarajevu odbio da prizna zakon vanrednoj upravi Agrokora

Kantonalni sud u Sarajevu odbio da prizna zakon vanrednoj upravi Agrokora
Foto: Ilustracija | Kantonalni sud u Sarajevu odbio da prizna zakon vanrednoj upravi Agrokora

SARAJEVO-Kantonalni sud u Sarajevu odbio je da prizna zakon o vanrednoj upravi Agrokora za područje Bosne i Hercegovine

To je za "Avaz" izjavio šef advokatskog tima Agrokora u Bosni i Hercegovini Branko Marić.

Marić smatra da se radi o pravnom nonsensu, jer je i sud u Londonu priznao vanrednu upravu Agrokora. 

"U  obrazloženju suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time  ugrozilo pravo svake individue na parničenje", kaže Marić.

On je pojasnio da ovakva odluka, na koju je najavio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, može na kraju da dovede do komadanja kompanija u vlasništvu Agrokora u BiH.

"Vjerovnika Agrokora ima više od 12.000 i po pravomoćnosti odluke svi bi mogli tražiti naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem (vanredne uprave) je trebalo zaštititi prava domaćih gospodarskih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju", istakao je Marić.

Po njegovim riječima sud je praktički omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu Agrokora svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske. Marić smatra da bi to ugrozilo poslovanje svih bosanskohercegovačkih kompanija koje su u vlasništvu Agrokora i radna mjesta zaposlenih.

"Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, na primjer, imaju Sarajevski kiseljak ili Konzum, ali ovdje je riječ isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske. Neshvatljivo mi je da to Kantonalni sud u Sarajevu nije prepoznao, jer donošenje pozitivne odluke isključivo je u interesu bosanskohercegovačkoga gospodarstva", rekao je Marić.

Uz Ledo i Sarajevski kiseljak, u BiH djeluje i trgovački lanac Konzum koji zajedno zapošljavaju više od 4.000 radnika.

Vanredna uprava će se žaliti

Iz Agrokora su potvrdili da su zaprimili rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je odbijen njihov zahtjev da se u Bosni i Hercegovini (BiH) prizna postupak vanredne uprave kao insolvencijski postupak te kažu da će uložiti žalbu, napomenuvši da ta sudska odluka neće uticati na njihovo poslovanje u BiH, koje je stabilno i odvija se redovno.

"Agrokor je putem punomoćnika zaprimio rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je odbijen Agrokorov zahtjev da se u Bosni i Hercegovini prizna postupak izvanredne uprave kao insolvencijski postupak otvoren rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu dana 10. travnja ove godine. Sud kao glavni argument odbijanja Agrokorovog zahtjeva za priznanje navodi da bi takvo priznanje bilo suprotno javnom poretku BiH budući da njezin pravni sustav ne poznaje institut izvanredne uprave u trgovačkom društvu", odgovorili su iz Agrokora na Hinin upit.

Agrokor će, kako navode, uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu na to rješenje u propisanom roku.

"Ta odluka Suda neće utjecati na poslovanje Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini koje je stabilno i odvija se redovno", ističe se u izjavi vanredne Uprave.

Takođe navode kako se "povratak Mercatora na tržište BiH, kao i dokapitalizacija Konzuma BiH, odvijaju prema planu."

(Avaz.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije