Privreda

Pratite nas na Google news

Kasa putarina sve punija

Kasa putarina sve punija
Foto: N.N. | Kasa putarina sve punija
Goran Lajić

BANJALUKA - Na autoputevima u RS u prvoj polovini ove godine po osnovu naplate putarine ostvaren je prihod viši od devet miliona KM, samim tim sve je više automobila koji saobraćaju na domaćim autoputevima.

U preduzeću "Autoputevi RS" kažu da su u prvom polugodištu ove godine od naplate putarina ostvarili prihod u iznosu od 9.015.903 KM.

"Prihodi ostvareni po osnovu naplate putarine na autoputevima u RS znatno su veći u odnosu na prethodni period, ponajviše zbog činjenice da je u prošloj godini okončana izgradnja autoputa '9. januar' Banjaluka - Doboj, u dužini od 72 kilometra", kažu u ovom preduzeću.

Oni ističu da je pomenuti autoput povezan sa autoputem E 661 Gradiška - Banjaluka, dužine 34 kilometara, pa su vozačima na raspologanju dvije savremene i bezbjedne saobraćajnice dužine više od 100 kilometara, što svakako utiče i na vrijeme putovanja. 

"Budući da je na autoputevima u RS iz dana u dan sve više vozila, jasno je da i prihod ostvaren od naplate putarina svakodnevno raste, što je razlog za zadovoljstvo", kažu u "Autoputevima RS".

Međutim, napominju da se tek po zatvaranju sistema naplate putarine na autoputu E 661 Gradiška-Banjaluka i po završetku izgradnje mosta preko rijeke Save, kojim će pomenuti autoput biti povezan sa evropskom mrežom autoputeva, može očekivati još značajniji porast prihoda od putarine.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže da ovaj autoput već opravdava svoje postojanje, ali da će se pravi efekti vidjeti tek nakon izgradnje mosta na Savi i graničnog prelaza sa Hrvatskom. 

"Ovaj dio autoputa u RS bio bi de fakto konkurentski put autoputu u Hrvatskoj, jer bi se dobar dio saobraćaja na relaciji Zagreb - Beograd mogao prevući u BiH", kaže Radivojac.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije