Privreda

Kineska preduzetnica ulaže u preporod Titovog rodnog mjesta

Kineska preduzetnica ulaže u preporod Titovog rodnog mjesta
Foto: N.N. | Kineska preduzetnica ulaže u preporod Titovog rodnog mjesta

ZAGREB - Jiang Ju (Yu), preduzetnica iz NR Kine, vlasnica pekinške kompanije Z-Run WellTon Industry, potvrdila je namjeru da investira u Kumrovec, rodno mjesto doživotnog predsjednika bivše SFRJ, Josipa Broza Tita, a nakon obilaska je izjavila da zbog svoje istorije ovo mjesto u hrvatskom Zagorju ima veliki potencijal za kulturni turizam.

Želja joj je, rekla je, da u Kumrovec privuče turiste na samo iz Kine, već iz cijelog svijeta. Ju je u društvu Roberta Šplajta, načelnika Kumrovca, i Marija Rendulića, predsednika CSEB-a, u srijedu obišla devastirani kompleks nekadašnje političke škole za koji smatra da bi bio idealan kao hotel.

"Treći put sam ovde i ovaj projekt vrlo mi je važan. Vjerujem da ovde možemo privući brojne turiste. Želim da podstaknem razvoj Kumrovca i već imam planove za to. Prošle godine potpisali smo memorandum o saradnji s Kumrovcem, a sada idemo dalje", rekla je Ju, prenio je zagrebački Jutarnji list.

Kazala da još ne zna koliko bi novca uložila u obnovu objekta čija prodajna cijena sada iznosi 11,9 milona kuna.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da gospođa Ju nije zainteresovana samo za zgradu političke škole, već bi u njenom nastavku gradila još jedan isti takav objekt.

Zanima je i kupovina Spomen doma u Kumrovcu, čija je vrijednost procjenjena na 15 miliona kuna, Titove rezidencije, lokalnog fudbalskog stadiona, a volela bi, kažu, da dobije i pristup geotermalnim izvorima.  Sve to, navodi list, potvrdio je i načelnik Šplajt i dodao da bi Kumrovec bio pretvoren u veliki turistički kompleks, u čijem centru bi bio lilk Josipa Broza Tita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije