Privreda

Kineski "C919" obavio prvi dugi let

Kineski "C919" obavio prvi dugi let
Foto: N.N. | Kineski "C919" obavio prvi dugi let

PEKING - Kineski putnički avion domaće proizvodnje "C919" obavio je danas prvi dugi let, što je prekretnica koja, kako navodi proizvođač, označava ulazak u fazu dobijanja industrijskog sertifikata.

Kompanija KOMAK saopštila je da je "C919" letio dva časa i 23 minute od Šangaja do centralnog grada Sijana i za to vrijeme prešao više od 1.300 kilometara, dostigavši visinu od 7.800 metara.

Avion na mlazni pogon, koji bi tebalo da bude konkurent "boingu 737" i "erbasu SE A320", je simbol kineskih civilnih aerosvemirskih ambicija. Letjelica će ostati u Siju da bi prošla dodatne testove.

"Ovaj let ukazuje da je `C919` sposoban da pokriva međugradske linije. Avion ulazi u letnu fazu istraživanja i razvoja, kao i fazu dobijanja sertifikata za upotrebu", saopštio je KOMAK.

Ovo je bio šesti probni let novog aviona, a prvi je obavljen 5. maja. Analitičari su ukazali na velike razmake između prethodnih probnih letova.

KOMAK pokušava da dobije sertifikate od kinesih i evropskih regulatora za bezbjednost u avionskoj industriji.

Kompanija planira da testira šest aviona, a da druga letjelica poleti do kraja godine. Do sada je 27 kupaca naručilo ukupno 730 aviona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije