Privreda

Kineski CRBC na "crnoj listi" poreskih obveznika u Crnoj Gori

Kineski CRBC na "crnoj listi" poreskih obveznika u Crnoj Gori
Foto: Pixnio | Kineski CRBC na "crnoj listi" poreskih obveznika u Crnoj Gori

​Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), graditelj prve dionice crnogorskog auto-puta, nalazi se na crnoj listi poreskih dužnika zbog duga na ime poreza na dodatu vrijednost od 11.1 milion evra, pišu "Vijesti".

Ministarstvo finansija Crne Gore je u drugostepenom postupku potvrdilo prethodno rješenje Poreske uprave o utvrđenom dugu.

Kompanija se prvi put na crnoj listi poreskih dužnika našla u februaru ove godine, a iznos duga se odnosi na kraj prošle godine.

Poreski obveznik China Road and Bridge Corporation d.o.o. dio stranog društva Podgorica (CRBC) je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji, i utvrđenog iznosa poreskog duga od 11.188.885,05 evra uvršten na "crnu listu" poreskih obveznika za IV kvartal 2023. godine.

Iznos duga odnosi se na porez na dodatu vrijednost (PDV).  Rješenje Poreske uprave potvrdio je drugostepeni organ, Ministarstvo finansija, odgovoreno je iz Poreske uprave na pitanja Vijesti koji su razlozi zbog kojih je kineska kompanija CRBC dospjela na crnu listu poreskih dužnika, za koje sve poreze ova firma duguje novac, kada je prestala da plaća državi poreze i da li se planira prinudna naplata ovog duga.

Kako navode "Vijesti", rješavanje problema velikog poreskog duga ove kompanije je jedan od prioriteta sektora naplate Poreske uprave. Razmatraju se modaliteti u koordinaciji sa nadležnim ministarstvom, i u najkraćem roku će se pronaći rješenje tog važnog pitanja u vidu konkretnih mjera i radnji, naveli su iz Poreske uprave.

CRBC je za graditelja dionice auto-puta Smokovac-Mateševo izabran 2014. godine, bez javnog tendera, na osnovu međudržavnog ugovora između Crne Gore i Kine.

Cijena izgradnje je tada dogovorena na 809.6 miliona evra, ali je naknadno, sa više aneksa zbog zaboravljenih dodatnih radova, izgradnja koštala oko 900 miliona. Izgradnja je počela u maju 2015. godine i auto-put je trebalo da bude završen u maju 2019. godine, ali je svečano otvoren tek u julu 2022. godine, nakon tri godine i dva mjeseca zakašnjenja.

Prema posljednjem objavljenom finansijskom izvještaju za 2022. godinu, CRBC je na poslovima u Crnoj Gori ostvario akumulirani gubitak od 294 miliona evra, prenosi portal "Bankar".

Kompanija CRBC je u kineskom državnom vlasništvu i gradi infrastrukturne projekte širom svijeta. U Srbiji je prisutna od 2010. godine i uglavnom je angažovana na projektima izgradnje puteva i željeznice, a poslovi se najčešće sklapaju direktnom pogodbom, bez tendera.

Neki od brojnih poslova te kineske kompanije u Srbiji su, između ostalog i izgradnja kanalizacije i postrojenja za otpadne vode u okviru srpsko-kineskog projekta nazvanog "Čista Srbija" vrijednog 3.2 milijarde evra, tri dionice brze pruge Beograd-Budimpešta, izgradnja Pupinovog mosta koji spaja Zemun i Borču, dionice auto-puta kod Beograda Surčin-Obrenovac, kao i dionice autoputa Preljina-Požega u zapadnoj Srbiji i Fruškogorski koridor u Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije