Privreda

Kineski Haitian stiže u Rumu

Kineski Haitian stiže u Rumu
Foto: haitianpm.com | Kineski Haitian stiže u Rumu
N.N.

Kompanija Haitian Mašineri u Rumi će graditi fabrički kompleks za proizvodnju industrijskih injekcionih mašina i mašina za sječenje i livenje.

Kompleks je planiran u radnoj zoni Rumska petlja, na parceli od oko 250.000 m2, a u planu je proizvodnja od ukupno 250 mašina godišnje, vidi se iz idejnog rješenja projekta koje je izradio beogradski Mašinoprojekt kopring.

Vlasnik kompanije koja je registrovana u Rumi u aprilu prošle godine je kineski Haitian Plastiks Mašineri Grup, koji je proletos sa Opštinom potpisao ugovor o prodaji zemljišta.

Ova kineska grupacija, najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom, najavila je tada da će u fabriku uložiti 100 miliona dolara i da će u Rumu dovesti četiri industrije - proizvodnju mašina za brizganje, cnc mašina, mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju.

Cilj im je da postignu kapacitet proizvodnje od 2.500 mašina za brizganje, prenio je sajt Opštine Ruma.

Kompanija je sada podnela zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta, koji je najavnom uvidu u Opštini Ruma od juče pa do 6. februara.

Proizvodni program industrijskog kompleksa Haitian u Rumi, navodi se u projektu, predstavljaće industrijske injekcione mašine i mašine za sečenje (VMC mašine), a planirani godišnji kapacitet proizvodnje je 160 mašina za injektovanje plastike, 60 CNC mašina za sječenje i 30 mašina za proizvodnju livenih elemenata.

Kao sirovina će se koristiti metalni profili i metalni odlivci.

Radnici će raditi u dvije smjene od po 8 sati, u objektima ukupne bruto površine od 68.000 m2.

U planu je gradnja proizvodne hale, upravne zgrade, ali i centra za rekreaciju zaposlenih sa restoranom, sportskih terena, fontane.

Kompleks će imati i postrojenje za tretman tehnoloških otpadnih voda, kao i skladišta otpada, hemikalija i ulja.

Planirano je i oko 297 parking mesta i gradnja unutrašnjih saobraćajnica.

Ova investicija ocijenjena je kao najveća u Rumi u posljednje tri decenije. Kako je prilikom potpisivanja ugovora rekla predsjednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić, kineska kompanija će zaposliti oko 300 radnika, sa projektovanom prosečnom zaradom od 650 do više od 1.000 EUR, a otvaranje fabrike biće šansa i za domaće dobavljače s obzirom da će se u Rumi proizvoditi složene mašine sa dosta dijelova.

Generalni direktor Haitiana Sun Jiming izjavio je da cilj investicije uspostavljanje nove proizvodne baze sa dobrim vezama sa Riječkom lukom i auto-putem za Evropu, odakle svojom mašinerijom mogu pokriti tržišta Evrope, Rusije, Turske, Bliskog istoka, Indije pa čak i Sjedinjenih Američkih Država.

(Ekapija)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije