Privreda

Kinezi ljuti: Dosta je, Gorenje mora da ima plus

Kinezi ljuti: Dosta je, Gorenje mora da ima plus
Foto: N.N. | Kinezi ljuti: Dosta je, Gorenje mora da ima plus

Slovenači proizvođač kućnih aparata Gorenje i ove će godine poslovati s velikim gubitkom. Kineski vlasnik, korporacija Hisense, to želi da promijeni pa cilja na dobit od 30 miliona evra u 2020.

Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kazao direktor Gorenja Lan Lin, računa se da će Gorenje ove godine imati 40 miliona evra gubitka, dok je cilj da se sljedeće napravi prelom u poslovanju i zabilježi dobit od 30 miliona evra.

Kako je pojasnio, to bi se postiglo modernizacijom parka i većim učinkom poslovanja, ali i smanjivanjem broja zaposlenih, što se u prvom redu odnosi na one u upravi, ljude koji rade na poslovima zaštite, odnosno tzv. "bijele okovratnike".

U tu kategoriju zaposlenih računa se da spada oko hiljadu ljudi u Valenju, među kojima je od 20 do 30 odsto po sadašnjim procjenama "prekobrojnih".

Gorenje u Sloveniji zapošljava više od 6.000 radnika, a još 4.000 u drugim evropskim zemljama, prvenstveno u Češkoj i Srbiji. Računa se da je u Velenju oko hiljadu radnika zaposlenih u upravi. Dio bi bio otpušten uz otpremnine, a dio premješten u Ljubljanu, gdje će se iduće godine uspostaviti uprava za sve Hisenseove kompanije u Evropi.

Ukoliko se ne postigne profitabilnost poslovanja u Gorenju, u pitanje bi mogla doći i gradnja nove fabrike Hisenseovih televizora u Valenju iduće godine, u kojoj bi došlo do novog zapošljavanja, upozorio je Lan Lin.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije