Privreda

Kinezi stigli u Gacko: Do ljeta početak gradnje nove TE

Kinezi stigli u Gacko: Do ljeta početak gradnje nove TE
Foto: N.N. | Kinezi stigli u Gacko

GACKO, BANJALUKA - Radovi na izgradnji termoelektrane Gacko 2 mogli bi početi u prvoj polovini ove godine, a najkasnije do ljeta, ocjenjuju u Upravi Rudnika i termoelektrane Gacko.

Srđan Milović, pomoćnik direktora u ovom preduzeću i član pregovaračkog tima za izgradnju drugog bloka termoelektrane, kaže da se sve aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom, te da u Gacku ovih dana borave predstavnici kineskih investitora i inženjeri, koji sagledavaju sve aspekte u vezi s ovim projektom. Oni su obišli lokaciju za gradnju, te razgovarali o postojećoj infrastrukturi i planovima.

"Sagledavaju se tehnički aspekti koji su neophodni radi projektovanja i svega ostalog što bi trebalo da se uradi da bi se moglo uspostaviti gradilište. Čim se registruje zajedničko preduzeće uz dozvole i odobrenja, može se krenuti s radovima", rekao je Milović.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je veoma značajan kako za Gacko, tako i za Hercegovinu, ali i za cijelu Republiku Srpsku.

"Budući objekat bi pokrivao blizu 50 odsto potreba RS za električnom energijom", zaključio je Milović.

Sporazum o izgradnji TE Gacko 2 potpisan je prije nešto više od mjesec dana u Banjaluci. U ime Vlade RS potpisao ga je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, s kompanijama "China Machinery Engineering Corporation" i "Emerging Market Power Fund".

U pitanju su kompanije koje imaju bogato iskustvo i prisutne su na području centralne i istočne Evrope.

Nova termoelektrana imaće instalisanu snagu od 350 megavata, a procjene su da će njena izgradnja koštati oko milijardu maraka. Početak njenog rada označio bi i kraj za postojeću, koja je dotrajala i svake godine iziskuje sve više novca za remont i ulaganje.

Sporazumom je predviđeno osnivanje zajedničkog preduzeća, gdje bi kineski partneri imali udio od 51, dok bi "Elektroprivreda" učestvovala sa 49 odsto. Nakon toga bi se išlo u rješavanje pitanja finansiranja, što će, kako je ranije rečeno, biti zadatak kineskih partnera.

Inače, prvi radovi na eksploataciji uglja na području gatačkog ugljenog basena započeti su 1954. godine na osnovu istraživanja koja su pokazala kako se tu nalaze rezerve uglja visokog kvaliteta koje je ekonomično eksploatisati.

U skladu s urađenom investiciono-tehničkom dokumentacijom, 1977. godine započeta je izgradnja energetskog kompleksa, nakon čega je pušten u rad Rudnik lignita Gračanica sa godišnjim kapacitetom 1.800.000 tona uglja i 3.200.000 metara kubnih otkrivke.

Termoelektrana Gacko je blokovskog tipa instalisane snage 300 megavata i kao gorivo koristi lignit iz Gračanice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije