Privreda

Pratite nas na Google news

Kinezi traže lokaciju za novu fabriku guma u Evropi

Kinezi traže lokaciju za novu fabriku guma u Evropi
Kinezi traže lokaciju za novu fabriku guma u Evropi
N.N.

Kineska kompanija Shandong Linglong Tyre na pragu je odluke o otvaranju nove fabrike guma, vrijedne 500 miliona evra, u srednjoj Evropi, izvijestio je u srijedu njezin partner.

U užem su izboru Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska, a konačnu će odluku kompanija donijeti u sljedećim mjesecima, izjavio je Radek Gril, vlasnik češke internet trgovine guma nejlevnejsipneu.cz i partner Linglonga.

Kineska kompanija želi izgraditi još jednu fabriku izvan matične zemlje nakon što su 2015. godine na Tajlandu otvorili fabriku vrijednu 700 miliona dolara.

Nakon razgovora s Grilom proširili su potragu u srednjoj Evropi i na Češku, izjavio je predsjednik uprave Linglonga Vang Feng u intervjuu za češki dnevnik Mlada Fronta Dnes.

Dodao je da će Linglong odabrati lokaciju u roku od tri mjeseca.

Očekuje se da će u fabrici biti zaposleno 1.500 radnika a snabdjevala bi Linglongova tržišta u Europi, rekao je češki preduzetnik. Automobilski sektor važan je za ekonomije srednje Evrope iako se u posljednje vrijeme počelo strahovati od manjka radne snage na nekoliko tržišta pa su pojedine kompanije podigle plate.

U Mađarskoj su već pogone otvorili Hankook Tire i Apollo Tyres, a Nexen bi iduće godine trebao otvoriti fabriku u Češkoj.

(poslovni.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije