Privreda

Kinezi žele da grade hidroelektrane i aerodrom u Trebinju

Kinezi žele da grade hidroelektrane i aerodrom u Trebinju
Foto: N.N. | Kinezi žele da grade hidroelektrane i aerodrom u Trebinju

BANJALUKA - Predstavnici kompanije China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC) zainteresovani su za izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i Janjini, u istočnom dijelu Republike Srpske, kao i aerodrom u Trebinju potvrdio je danas ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Instalicana snaga tih hidroelektrana bila bi oko 41 megavat.

"Kineska kompanija je izrazila interes da bi vrlo brzo mogla da pristupi realizaciji tih projekata", rekao je Đokić, nakon sastanka predstvanika AVIC-a u Banjoj Luci s predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem te potpisanog okvirnog sporazuma o saradnji.

Rečeno je da je saradnja moguća ne samo u oblasti energetike, već i saobaćaja, turizma i industrije.

"Predstavnici AVIC-a su ranije izrazili interesovanje da bi zajedno s nama željeli raditi na realizaciji projekta Buk Bijela, Foča i Paunci, za koje je Republika Srpska usmjerna da ih realizuje s Vladom Srbije i oni će pratiti tu dinamiku, uz mogućnost da se pojave kao partneri i daju svoju ponudu kada oni i druge kompanije budu pozvani da to urade", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

U Trebinju su, kaže, obišli lokalitet na kojem je ranije bilo najava o izgradnji aerodroma.

"Zainteresovani su da analiziraju sve podatke kako bi možda postali naš partner i da zajedno realizujemo tu investiciju. Svjesni smo da postoje i drugi koji bi željeli graditi aerodrom u Trebinju, ali je ova kineska kompanija veoma specijalizovana za izgradnju aerodroma, jer proizvode i civilne i vojne avione", ustvrdio je Đokić.

Predstavnik kompanije China National Aero-Technology International Engineering Corporation Suo Šuhe je istakao da su imali uspješan sastanak u Vladi RS te da je razgovarano o projektima hidroenergetike, infarstrukture i drugim investicijama.

"Nadamo se početku jedne veoma uspješne saradnje i da će mnogo više kineskih preduzetnika dolaziti u BiH", kazao je Šuhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije