Privreda

Kiše prepolovile prinos meda u Semberiji

Kiše prepolovile prinos meda u Semberiji
Foto: N.N. | Kiše prepolovile prinos meda u Semberiji

Česte kiše u prethodna tri mjeseca u kojem su se trebala razviti pčelinja društva, ugrozile su bagremovu pašu, a pčele ostale bez medobranja. Semberski pčelari zabrinuti. Ovogodišnja medonosna sezona jedna je od lošijih koju pamte.

Bojan Nešković pčelarenjem se bavi desetak godina. Ima oko 350 pčelinjih društava. Ako se vremenski uslovi ne poboljšaju, ova godina biće loša i za pčelinja društva i za prinos meda.

“U pojedinim regionima je izostala bilo kakva paša tako da dolazi do nedostatka hrane u košnicama. Bez dovoljno hrane i bez dovoljno rezervi, dolazi do toga da opada radni moral društva, matica prestaje sa zalijeganjem ulazi u neki režim štednje, tako da izgubite jednu cijelu generaciju pčela i ne dočekate spremni sledeću pašu”, kaže Bojan Nešković, pčelar iz Popova.

Zabrinutost ne kriju ni drugi semberski pčelari. Očekuju znatno manje prinose od prošlogodišnjih.

“Prošla godina bila po košnici od 10 do 15 kilograma. Ove godine neće biti ni 1,5 kilogram prosjek. Neke nisam ni gledao. Nisam pčele ogolio, ostavio sam puno pririodne hrane što su pčele donijele. Svi se uzdamo u nastavak proljeća, ljeta i novu pašu”, ističe Dragan Jović, pčelar iz Pučila.

Kiša i niske temperature uzrokovale su nekotrolisano rojenje pčela. Pored primjene redovnih apitehničkih mjera, iskusniji pčelari kažu da se moraju održavati jaka i zdrava pčelinja društva.

“Da ne idu na to da razrojavaju i povećavaju broj, jer će sigurno veći prinos biti od 10 jakih nego dvadeset slabijih društava. To je jedno, a drugo, zdarava i jaka društva lakše će prizimiti, a slabija društva lako tome podlegnu i sklonija su bolestima”, napominje Budimir Gavrić, pčelar iz Bijeljine.

U Semberiji je u tri udruženja registrovano oko 300 pčelara sa oko 12.000 košnica. Med proizveden na području ove regije izuzetnog je kvaliteta i može da nađe svoje mjesto na ino-tržištu, tvrde pčelari . Dodaju da uprkos teškoćama, uz podsticaje resornog ministarstva i lokalnih zajednica, te obezbjeđenje sigurnog tržišta, pčelarstvo u Republici Srpskoj ima odličnu perspektivu.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije