Privreda

Pratite nas na Google news

Ko dobija pozivnicu za Davos, a ko plaća ulaz

Ko dobija pozivnicu za Davos, a ko plaća ulaz
Foto: Tanjug/AP | Ko dobija pozivnicu za Davos, a ko plaća ulaz
N.N.

Ekonomski lideri okupili su se jubilarni 50. put u Davosu, švajcarskom zimskom centru. Svjetski ekonomski forum traje svega četiri dana, ali posao koji tamo započne razvija se tokom cijele godine. Ovo je šest osnovnih stvari koje svako treba da zna o Davosu.

Svjetski ekonomski forum je neprofitna organizacija osnovana 1971. sa sjedištem u Ženevi, dok je Davos mjesto u kom se tradicionalno održava godišnji sastanak ove organizacije. Osnivač Foruma je Klaus Švab.

Učesnici Foruma

Forum privuče u prosjeku oko 3.000 ljudi, a trećina njih je iz svijeta biznisa ("Koka-kola", "Goldman saks", "Aj-Bi-Em").

Pored biznismena, u Davosu se mogu vidjeti i šefovi država, kao i zvaničnici Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Među redovnim gostima su milijarderi Džordž Soros, Mak Cukerberg, Toni Bler.

Svijet muškaraca

Iako broj žena učesnika raste (ove godine će ih biti 24 odsto), velika većina su i dalje muškarci. Takođe, kritičari ukazuju i na starost učesnika, pri čemu muškarci u prosjeku imaju 54, a žene 49 godina.

Pozivnica

Za odlazak u Davos potrebna je pozivnica. Ipak, ako ste član Svjetskog ekonomskog foruma ne morate da je imate, ali onda morate da platite – i to najmanje 23.800 evra.

Bezbjednost

S obzirom na spisak učesnika, svake godine angažuju se velike snage bezbjednosti. Na brojnim fotografijama vide se snajperisti koji u bijelom, kako bi se stopili sa snijegom, paze na učesnike sa krovova.

Bezbjednost košta – i to devet miliona švajcarskih franaka (oko osam miliona i 300.000 evra).

Manifest

U susret jubileju objavljen je Manifest Davosa – set etičkih principa kojima bi kompanije trebalo da se vode u vremenu Četvrte industrijske revolucije.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije