Privreda

Ko je biznismen koji okuplja konzorcijum za milionsku akviziciju u Hrvatskoj

Ko je biznismen koji okuplja konzorcijum za milionsku akviziciju u Hrvatskoj
Foto: Unsplash/Ilustracija | Ko je biznismen koji okuplja konzorcijum za milionsku akviziciju u Hrvatskoj

ZAGREB - Najveća hrvatska grupacija – Fortenova, odnosno bivši Agrokor Ivice Todorića – na velikoj je prekretnici.

Jedan od razloga je vezan uz vlasničku strukturu same Fortenove, odnosno izbacivanje ruskih banaka iz vlasništva, a drugi uz moguću prodaju njene divizije poljoprivrednog poslovanja (Belje, Vupik i PIK Vinkovci).

Kad je riječ o prodaji poljoprivrednog biznisa, krajem januara su poslani informativni materijali na adrese više moguće zainteresovanih kupaca. Tada je rečeno da se neobavezujuće ponude očekuju krajem prvog kvartala, o čemu je BiznisInfo.ba već pisao.

Dakle, za desetak dana. Kako je rečeno, nakon toga će biti donesena odluka o nastavku procesa.

Već otprije se u tom kontekstu vrti više mogućih pretendenata, među kojima je Podravka koja bi išla bilo samostalno ili kao glavni nositelj posla.

Iz dobro upućenih krugova Poslovni.hr saznaje da scenario s Podravkom u glavnoj ulozi odnedavno uključuje i mogući angažman IFC-a, međunarodne finansijska korporacije koja je dio grupacije Svjetske banke.

No, čini se da Podravka u tom pohodu neće biti bez konkurencije. Iako se u spekulacijama i dalje vrti i nekoliko imena potencijalnih stranih interesenata, s obzirom na strateški značaj poljoprivrede posebno su zanimljive neslužbene informacije o tome da se poodmaklo i u slaganju još jednog domaćeg konzorcijuma.

Neki od većih domaćih igrača u agro biznisu koji su ponajprije zainteresovani za pojedine dijelove poljoprivredne divizije Fortenove pred dogovorom su da upute neobvezujuću ponudu za “paket”.

Prema neslužbenim informacijama portala Poslovni.hr, okupljanje tog konzorcija inicirao je Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita, kojem bi se u tom pothvatu mogla pridružiti (i) Osatina Mirka Ervačića kojemu je, kako se tvrdi, ponajprije komplementarno i sinergijski zanimljivo poslovanje PIK-a Vinkovci.

BiznisInfo.ba je već pisao o mogućnosti da Pipunić krene u preuzimanje agrarnih kompanija od Fortenove. Riječ je o biznismenu koji je rođen i odrastao u BiH, gdje se i počeo baviti biznisom. 

Kako bilo, po isteku roka za slanje neobvezujućih ponuda u Fortenova grupi će odlučiti o nastavku procesa potencijalne prodaje.

“Kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane (Ledo i Firkom) koja je zaključena 2021. nastavak tog procesa ovisit će o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj”, poručili su iz kompanije na početku procesa, podcrtavajući značajna ulaganja u poljoprivredni segment proteklih godina.

Pritom su kao primjer naveli lanjske investicije obnovu poljoprivredne mehanizacije u agri kompanijama u vrijednosti većoj od 60 miliona eura.

Kad su posrijedi cjenovni apetiti, u novije vrijeme uglavnom se spominjao iznos od oko 400 miliona eura, ali sve brojke koje su se dosad vrtjele nisu imale uporište u prošlogodišnjim rezultatima.

Iako se zbog rezultatskih oscilacija u agrobiznisu računice uglavnom temelje na višegodišnjim prosjecima ostvarene operativne dobiti EBITDA (obično 8-9 puta), za vrednovanje će svakako biti važni prošlogodišnji rezultati, a oni će unatoč (očekivanom) rastu prihoda profitabilnošću vjerojatno biti znatno slabiji nego npr. godinu prije.

Zna li se da tek po ocjenama neobvezujućih ponuda slijedi proces dubinskog snimanja za odabrani uži krug ponuditelja koji je npr. u slučaju divizije smrznute hrane trajao oko dva mjeseca, zasad je izvjesno samo da će do zaključenja transakcije i bez zastoja proći mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije