Privreda

Pratite nas na Google news

Ko je bogatiji - osnivač Lidla, vlasnik BMW-a ili Jacobs kafe?

Ko je bogatiji - osnivač Lidla, vlasnik BMW-a ili Jacobs kafe?
Foto: N.N. | Ko je bogatiji - osnivač Lidla, vlasnik BMW -a ili proizvođač Jacobs kafe?
N.N.

Članovi porodice Reiman koja upravlja carstvom proizvodnje kafe i šampona najbogatiji su Nijemci.

S bogatstvom od 35 milijardi evra, ta preduzetnička dinastija predvodi listu časopisa Manager. Ovaj list svake godine objavi spisak 1001 najbogatijih njemačkih građana na osnovu vrijednosti dionica njihovih kompanija.

Porodica Reiman i njena kompanija JAB Holding stoje iza proizvođača kafe i čaja Jacobs Douwe Egberts i proizvođača šampona Wella.

Na drugom mjestu je osnivač Lidla Diter Švarc s bogatstvom od oko 27,5 milijardi evra.

Slijede ga dioničari BMW-a Suzan Klaten i Stefan Kvant, prvi na prošlogodišnjoj listi, s 26,5 milijardi evra. Njihova imovina se prošle godine procjenjivala na 34 milijarde evra. Vjeruje se kako su Reimanni od 2018. povećali bogatstvo za dvije milijarde evra, a Diter Švarc oko 2,5 milijarde. Svoju listu najbogatijih Nijemaca objavio je i list Bilanz na osnovu istraživanja novinara, finansijskih stručnjaka i ekonomista, advokata i samih bogataša.

Prema najnovijoj verziji, listu predvodi osnivač Lidla, Švarc s bogatstvom od 41,5 milijardi dolara.

Na drugom i trećem mjestu su porodice Thea Albrechta, vlasnika trgovačkog lanca Aldi Nord te Wolfganga Porschea iz slavne automobilske dinastije, svaka s imovinom vrijednom 18 milijardi evra.

Za razliku od američkih, njemačke bogataše karakteriše činjenica da su do bogatstva došli uglavnom preko porodičnih poslova i firmi. Najbogatiji Amerikanci su pretežno individualni preduzetnici.

Poređenja radi, bogatstvo najbogatijih Nijemaca koje su godinama sticali je gotovo identično vrijednosti zlata koje je nađeno u podrumu jednog kineskog zvaničnika. Podsjetimo, u kući bivšeg gradonačelnika Guandžoua 13.5 tona čistog zlata koje se procjenjuje na oko 34 milijarde evra.

(Telegraf Biznis/Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije