Privreda

Ko je nova Amazonova "ajkula"

Ko je nova Amazonova "ajkula"
Foto: Tanjug/AP | Ko je nova Amazonova "ajkula"

Svijetom je odjeknula vijest da Džef Bezos napušta mjesto izvršnog direktora Amazona, a onda kada su se stvari "stišale", ostalo je pitanje - ko će ga naslijediti?

Novi CEO vodeće kompanije za e-trgovinu je Endi Džesi (Andy Jassy, 53), čovjek koji važi za "strah i trepet" u svom radnom okruženju. Džesi je vodio klaud jedinicu u okviru Amazona, a pomogao je pri lansiranju "Amazon Web Services" 2006. godine.

Kažu da Džesi svoje najvažnije odluke donosi u Chopu (Charterhouse of Parma), konferencijskoj sali smještenoj nadomak njegove kancelarije u Sijetlu. Jedan zaposleni je svojevremeno rekao: "Ako odete na sastanak u Chop sa Endijem, bolje budite spremni".

Isti radnik je naveo da je "Džesi ajkula koja će namirisati krv sa 100 milja, ako niste spremni". Od svog tima očekuje najbolje, a malo ko bi i pomislio da bi Bezos na tako važno mjesto doveo nekoga ko nije zahtjevan i marljiv. Ne pominje se ni blizu kao najbogatiji čovjek svijeta, ali...

Džesi je proveo 15 godina transformišući Amazon: od giganta za e-trgovinu do visoko profitabilne tehnološke kompanije. On je, zapravo, stvorio dominantno klaud tržište. Poslije Epla i Majkrosofta, Amazon je treća najvrednija kompanija u SAD, na čijem čelu će se ubuduće nalaziti upravo Endi Džesi.

Zašto je Džesi tako poseban?

On je ujedno tek drugi CEO kompanije koja postoji 27 godina. Sve vrijeme je na toj poziciji bio Džef Bezos, što dovoljno govori o povjerenju koje Bezos gaji prema Džesiju. On je i član Bezosove elitne grupe direktora pod imenom "S-team".

Džesi je diplomirao na Harvardu 1990. godine, a u Amazonu ima oko 85.000 akcija, vrijednih 287,3 miliona dolara. Svakako je jedna od najplaćenijih osoba u kompaniji: u prethodne tri godine zaradio je više od 20 miliona dolara.

Nije "zapao za oko" samo osnivaču Amazona, već i drugim liderima. Stiv Balmer, bivši izvršni direktor Majkrosofta, poželio je da ga Džesi naslijedi u kompaniji, a takođe je bio u trci za prvog čovjeka Ubera, 2017. godine. Džesi ima i svoj sistem rada: voli štampana dokumenta, digital izdanja čita samo u avionu.

Kratko i jasno

Oni koji su imali priliku da sarađuju ili sastanče s njim, kažu da je iskren i drag, ali ima visoka očekivanja. Kada je riječ o "Amazon Web Services", Džesi lično gleda svako medijsko saopštenje, a Bezos mu "slijepo vjeruje" i nikada ga ne provjerava.

I dok američki milijarder donosi tri odluke dnevno i ne razmišlja mnogo o biznisu poslije 17 časova, njegov nasljednik ima oko sedam sastanaka u danu: raspored mu je uglavnom isplaniran dvije nedjelje unaprijed, pa je izazovno sastati se sa Džesijem.

Kao što Bezos voli da šalje upitnike putem mejla, zbog čega se zaposlenima "ledi krv", tako i Endi Džesi ima svoj način komunikacije, a najčešće napiše samo "lijepo", ukoliko mu se dopadne e-poruka koju je dobio. Treba pomenuti i da je ovaj 53-godišnji Amerikanac političan, i rado iskazuje svoj stav, najpre na Twitteru.

(Biznis.telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije